Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Απάνθρωπο κύκλωμα σωματεμπορίας στη Λάρισα

Ίχνος ανθρωπιάς και σεβασμού προς στην ανθρώπινη υπόσταση δεν έδειξε κύκλωμα σωματεμπόρων από τη Βουλγαρία που δρούσε στη Λάρισα και εξανάγκαζε μετανάστες ομοεθνείς τους να ζητιανεύουν ασταμάτητα 16 ώρες τη μέρα και να τους δίνουν τα χρήματα. Το κύκλωμα που υποσχόταν δουλειά σε άπορους ανθρώπους και μετά τους ωθούσε στην επαιτεία, εξαρθρώθηκε ευτυχώς από την αστυνομία της Λάρισας, χάρη στη συμβολή ενός 58χρονου θύματος αυτής της πλεκτάνης. 

Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα 30 ετών και δύο γυναίκες 49 ετών και 31 ετών, όλοι υπήκοοι Βουλγαρίας, ενώ περίμεναν τους επαίτες για να τους μεταφέρουν στο διαμέρισμα. Εναντίον τους, όπως και εναντίον μιας γυναίκας 49 ετών που συνελήφθη αργότερα, ασκήθηκε ποινική δίωξη, ενώ αναζητούνται και οι συνεργοί τους.
Το κύκλωμα, που δρούσε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης,  κρατούσε φυλακισμένους τους μετανάστες σε ένα μικρό διαμέρισμα με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, ενώ όσοι προσπάθησαν να διαφύγουν το πλήρωσαν με σκληρό ξυλοδαρμό από τους πληρωμένους μπράβους των σωματεμπόρων. Αξιοσημείωτο είναι ότι το κύκλωμα έβρισκε τα θύματά του μέσα σε μοναστήρια, όπου κατέφευγαν για να βρουν ένα μέρος να κοιμηθούν και ένα πιάτο φαγητό. Έπειτα τους εξωθούσαν σε επαιτεία σε διάφορους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Η μαρτυρία του 58χρονου που κατάφερε να δραπετεύσει είναι συγκλονιστική: Αφού έφυγε από το μοναστήρι που διέμενε όταν του υποσχέθηκαν ότι θα του βρουν δουλειά, έφτασε στη Λάρισα όπου του πήραν με το ζόρι όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα και τον ανάγκαζαν να ζητιανεύει. Όταν προσπάθησε να διαφύγει, ξυλοκοπήθηκε απάνθρωπα, μπροστά στα έντρομα μάτια των υπόλοιπων θυμάτων και οδηγήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας για να χειρουργηθεί.























(Στοιχεία ρεπορτάζ: www.tovima.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου