Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Ρεκόρ θερμοκρασίας τον Ιούλιο

 Από τους πιο  "καυτούς" μήνες αποδείχθηκε ο φετινός Ιούλιος για τη στεριά του Βορείου ημισφαιρείου, όπου ανήκει και η χώρα μας.


Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει η  Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία ο Ιούλιος της φετινής χρονιάς είναι ο τέταρτος θερμότερος μήνας στην ξηρά και στους ωκεανούς του πλανήτη μας τα τελευταία 132 χρόνια (από το 1880), οπότε και διατηρούνται τα σχετικά μετεωρολογικά αρχεία.
Ειδικότερα, η συνδιασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία στη ξηρά και τις θάλασσες του πλανήτη   κυμάνθηκε στους 16,42 βαθμούς Κελσίου, ενώ  η αντίστοιχη μέση θερμοκρασία του 20ού αιώνα διαμορφώθηκε στους 15,8 βαθμούς. Όσον αφορά τη μέση θερμοκρασία της ξηράς ήταν κατά 0,92 βαθμούς υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα και ειδικά στο Βόρειο Ημισφαίριο ήταν 1,19 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα. Στους ωκεανούς της Γης ο φετινός Ιούλιος ήταν ο έβδομος πιο θερμός στη σύγχρονη ιστορία με μισό βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο τού προηγούμενου αιώνα.
Πίσω δεν πήγαν και ο Απρίλιος, Μάϊος, Ιούνιος, οι οποίοι αντιπροσώπευσαν ο καθένα ξεχωριστά τους  5 πιο ζεστούς μήνες από το 1880.

(Στοιχεία ρεπορτάζ ΑΠΕ-ΜΠΕ)