Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Τίποτα δεν πτοεί τους ποδηλάτες-Πλήθος εκδηλώσεων σε όλη τη Θεσσαλονίκη


Μπορεί  το μπουρίνι που ξέσπασε χθες το απόγευμα, να τους χάλασε λίγο τα σχέδια στις χθεσινές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματισθεί στην οδό Ανατολικής Θράκης (Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης), στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ημέρας χωρίς αυτοκίνητο… Ωστόσο, δεν ήταν αρκετό για να ματαιωθούν οι εκδηλώσεις, παρά τη μειωμένη συμμετοχή του κόσμου, που αποθαρρύνθηκε απ’ την κακοκαιρία.





Κατά τις 6.30 το απόγευμα, λίγο αφού είχε κοπάσει ο «κατακλυσμός», άρχισαν σιγά σιγά να συγκεντρώνονται μικρά παιδιά με ποδήλατα, νέοι και πολίτες για να δώσουν το παρόν στις εκδηλώσεις και να δείξουν την ευαισθητοποίησή τους σε περιβαλλοντικά ζητήματα.









Ένα νεανικό μουσικό συγκρότημα, ετοίμαζε τον εξοπλισμό του για να παίξει διάφορα μουσικά κομμάτια, προσδίδοντας μια φρέσκια ματιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων. Παράλληλα, οι καταστηματάρχες βγήκαν από τα μαγαζιά τους, παρασυρμένοι από τη ζωντάνια του όλου κλίματος.  



 
 

Την ίδια στιγμή η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου, έπαιζε ρυθμικές μελωδίες  που ξεσήκωναν τους παρευρισκόμενους. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, είχαν προγραμματισθεί:

-Μουσικές εκδηλώσεις: Μαθητικά συγκροτήματα, λαϊκό πρόγραμμα, μοντέρνα χορευτικά.

- Επίδειξη πολεμικών τεχνών.

- Μαθητική ποδηλατοδρομία και δωρεάν ποδηλατικά κράνη, από την Αντιδημαρχία Νεολαίας Αθλητισμού και Εθελοντισμού.

- Πρωτάθλημα Ξιφασκίας: «Εβδομάδας Κινητικότητας Δημοτικών Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης» Γ.Σ. Μ. Αλέξανδρου Θεσσαλονίκης 17:00 με 21:00.

Στο μεταξύ, σήμερα θα γίνει απογευματινή  πεζοδρόμηση (5 – 10),  των οδών Ζαμπελίου και Καρακάση, όπου θα παίξουν μαθητικά μουσικά συγκροτήματα, θα παρουσιαστούν κοσμήματα από το εργαστήρι της 5ης δημοτικής κοινότητας, θα πραγματοποιηθεί επίδειξη γκράφιτι και η εκδήλωση «Τα παιδιά ζωγραφίζουν τη διατροφή τους». 

Η ολοκλήρωση των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί αύριο, με ολοήμερο αποκλεισμό των ΙΧ αυτοκινήτων και των ταξί από το ιστορικό κέντρο, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Μέσα στο χώρο που περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, Ίωνος Δραγούμη, Λεωφόρο Νίκης, Νικολάου Γερμανού και Αγγελάκη, θα κινούνται μόνο τα λεωφορεία, ενώ οι μετακινήσεις για το επιβατικό κοινό θα είναι δωρεάν. Παράλληλα, θα διοργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις.



Άλλες εορταστικές εκδηλώσεις  που θα πραγματοποιηθούν αύριο,  είναι το ποδηλατικό σιρκουί στους δρόμους Νικολάου Γερμανού - Τσιμισκή - Σαλαμίνος – Νίκης, που θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα και η ποδηλατοδρομία για όλους τους πολίτες, που θα αρχίσει στις 7 το απόγευμα με αφετηρία τον Λευκό Πύργο.

Επίσης, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας θα στηθεί ένα υπαίθριο «yoga day». Πρόκειται, για ένα μεγάλο μάθημα γιόγκα, με ελεύθερη συμμετοχή για όλους, από τις 6 έως τις 9 το βράδυ.

«Η σημερινή διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης είναι εχθρική προς το Ι.Χ. αυτοκίνητο. Είμαστε υπέρ του πεζού, του ποδηλάτη και των μέσων μαζικής μεταφοράς», επεσήμανε  ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου (18-9), παρουσιάζοντας την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (18 - 22/9).

Τόνισε δε, ότι «έχουν εντοπίσει τα προβλήματα στις μετακινήσεις, τα έχουν καταγράψει και θα προχωρήσουν σε τρόπους αντιμετώπισής τους, προσαρμοσμένους στα ελληνικά δεδομένα».  Ωστόσο, συμπλήρωσε, «δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Οι δυσκολίες είναι περισσότερες από αυτές που περιμέναμε. Παλεύουμε για την επέκταση του ποδηλατοδρόμου και ψάχνουμε λύσεις στη στάθμευση των Ι.Χ.».

Απ’ την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης,  σημείωσε  πως « η διοίκηση του δήμου, σε μία προσπάθεια να λύσει το κυκλοφοριακό,  θα προχωρήσει  σε συμφωνία με ιδιωτικά παρκινγκ, ζητώντας τους να ρίξουν τις τιμές στα 75 ευρώ μηνιαίως».

Σημειώνεται ότι, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) κάλεσε τις επιχειρήσεις-μέλη του να συμμετάσχουν στον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας» με ένα διήμερο ειδικών χαμηλών τιμών, σήμερα και αύριο.

Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) συμμετέχοντας ενεργά στις εκδηλώσεις , προκηρύσσει έναν καλλιτεχνικό διαγωνισμό παραγωγής τηλεοπτικού σποτ με θέμα «Ένα όραμα για τη Θεσσαλονίκη: οι συγκοινωνίες, η κινητικότητα και η εικόνα της πόλης σε 20 χρόνια από σήμερα».

Βάνα Ψυχογιού




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου