Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Άνοδος του φασισμού και στην Ισπανία


Χίλιοι νεοφασίστες διαδήλωσαν το περασμένο Σάββατο στη Μαδρίτη

“Η κρίση ονομάζεται δημοκρατία” με αυτό το σύνθημα, εμφανίστηκε και πάλι η άκρα δεξιά, στην Ισπανία. Το περασμένο Σάββατο, χίλιοι νεαροί φασίστες διαδήλωσαν στους δρόμους της Μαδρίτης, φέρνοντας στο προσκήνιο την άκρα δεξιά μετά από πολλά χρόνια.


Οικονομική κρίση, υψηλότατη ανεργία, πολλοί μετανάστες και νοσταλγοί του Φράνκο, αποτελούν τα “τέλεια συστατικά” προκειμένου η Ακροδεξιά να κάνει την έκπληξη στις επόμενες εκλογές.

Οι Ισπανοί ακροδεξιοί μπορεί να μην έχουν καταφέρει να εκλεγούν ακόμα στο Κοινοβούλιο, ωστόσο  η παρουσία τους έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή σε τοπικό επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Σαβιέρ Γκαρθία Αλμπιόλ, δημάρχου της Μπανταλόνα, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Καταλονία ,ο οποίος εξελέγη “με μια ρητορική” που δεν διαφέρει και πολύ από εκείνη της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν τα Ισπανικά μέσα.

Η Πλατφόρμα περ Καταλούνια (PxC) ,που ίδρυσε το 2002 ο νοσταλγός του Φράνκο, Ζοζέπ Ανγκλάδα, έλαβε 66.000 ψήφους και εξέλεξε 67 δημοτικούς συμβούλους στις περσινές εκλογές, πενταπλασιάζοντας τη δύναμή του σε σχέση με τις τοπικές εκλογές του 2007.

Οι περιστάσεις, βέβαια ευνοούν την ανάδειξη αυτών των στοιχίων. Οι ακροδεξιοί του περασμένου Σαββάτου, που πραγματοποίησαν πορεία από τα γραφεία του Λαϊκού Κόμματος ως τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, φώναζαν επίσης το σύνθημα “Η Μαδρίτη θα γίνει λίκνο του φασισμού”, παραφράζοντας το σύνθημα της Αριστεράς “Η Ισπανία θα γίνει τάφος του φασισμού”.

Η πορεία τους ήταν μια από τις 1.900 που έχουν διοργανωθεί στην Μαδρίτη τους τελευταίους επτά μήνες, ενώ πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως και αυτή η χώρα του Νότου θα παρασυρθεί από  το κύμα του νεοφασισμού.

Γιάννης Γριβόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου