Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Αισιόδοξα μηνύματα



Παγκόσμια ημέρα του Τουρισμού σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου, και αισιόδοξα είναι τα στοιχεία για την πορεία του σε μια ιδιαίτερα δύσκολη  εποχή. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), οι στόχοι του ελληνικού τουρισμού για το 2013 πρέπει να είναι 17 εκατ. διεθνείς αφίξεις, 11 δισ. Ευρώ άμεσα έσοδα και 40.000 νέες θέσεις απασχόλησης.

Ένα οι παραπάνω στόχοι επιτευχθούν, όπως επεσήμανε ο ΣΕΤΕ, ο τουρισμός θα προσθέσει 1,5% στο ΑΕΠ της χώρας, ανεβάζοντας τη συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ πάνω από 16% και δημιουργώντας ευνοϊκότερες συνθήκες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
 
«Οι επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό, υπό προϋποθέσεις, είναι επενδύσεις μεταξύ πετρελαιοπηγών και χρυσορυχείων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κ. Taleb Rifai, γεγονός που δείχνει πόσο πολύ εκτιμούν τις δυνατότητες του ελληνικού τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την ίδια στιγμή, σε μήνυμά της με αφορμή τον εορτασμό, η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη τόνισε: «Ο τουρισμός είναι σημαντικός αναπτυξιακός πυλώνας της χώρας, αλλά η σημασία του ξεπερνάει την οικονομική του διάσταση».

Αναφερόμενη δε,  στο 2012 ως έτος «αειφόρου ενέργειας» επεσήμανε ότι «είναι μια ευκαιρία να συνδυαστεί ο τουρισμός με το περιβάλλον, με την ποιότητα ζωής και την υγεία». «Σε έναν τέτοιο τουρισμό επενδύουμε, που να ακολουθεί το μέτρο και το σεβασμό στο περιβάλλον και τους ανθρώπους», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι, για να επιτευχθούν οι προαναφερθέντες στόχοι για το 2013, πρέπει να εξασφαλισθούν, μεταξύ άλλων, η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, η αναβάθμιση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με τη διαρκή  βελτίωση της σχέσης ποιότητας – τιμής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Για να υλοποιηθούν όλα αυτά, πρέπει να υπάρξει αυξημένο κυβερνητικό ενδιαφέρον και να συνεργαστούν  δημόσιος και ιδιωτικός τομέας.
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Τουρισμού, θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, στην Αθήνα σήμερα στις 6 μ.μ., θα λάβει χώρα μια μουσική εκδήλωση στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Το μουσικό θέμα που έχει επιλεγεί, είναι το «Χαμόγελο της Τζοκόντα» του Μάνου Χατζιδάκι το οποίο, «σε συνδυασμό με το μειδίαμα της αρχαϊκής Κόρης, στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας και ενότητας σε όλο τον κόσμο».

Σημειώνεται ότι, η μουσική εκτέλεση του έργου θα πραγματοποιηθεί από την Ορχήστρα των Χρωμάτων, αποτελούμενη από 30 μουσικούς, μέσα στην αίθουσα των Αρχαϊκών αγαλμάτων, ενώ θα κινηματογραφηθεί με σκοπό την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού.
Τη δική τους δυναμική ματιά θα δώσουν ομάδα από πέντε διευθυντές φωτογραφίας και οπερατέρ, ενώ ο δυο φορές βραβευμένος σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης, θα αποτυπώσει το μουσικό έργο με εικόνες τόσο της σύγχρονης Αθήνας όσο και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Το βίντεο-απόσπασμα της βραδιάς θα διοχετευθεί και στο διαδίκτυο, σε μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό, αλλά και στα μέσα επικοινωνίας της εταιρείας Aegean Airlines, η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία.
Στην Κρήτη, πλήθος εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν σε πολλές περιοχές. Μεταξύ άλλων, τριήμερες εκδηλώσεις οργανώνει από σήμερα έως τις 29 Σεπτεμβρίου, η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου με τη στήριξη των δήμων και όλων των τουριστικών φορέων των επιστημονικών ιδρυμάτων, αλλά και των παραγωγικών τάξεων.

Και η μεγαλόνησος όμως μετέχει στον εορτασμό, με δωρεάν ξενάγηση για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στη Λάρνακα. Συγκεκριμένα, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας.

Βάνα Ψυχογιού







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου