Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Τα φορολογικά σχέδια της κυβέρνησης



Αλλαγές στη φορολογία που θα φτάσουν μέχρι και τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, θα συζητηθούν σήμερα μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση των κυβερνητικών εταίρων.


Τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, παρουσιάστηκαν χθες στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, χωρίς σε αυτά πάντως να περιλαμβάνονται κεφαλικοί φόροι ή έκτακτα χαράτσια ή επιβαρύνσεις που θα θίξουν τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Παράλληλα, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, για τους οποίους δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή για το φετινό φορολογητέο εισόδημα.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται είναι οι εξής:

1.Συντελεστής 35%: Η αλλαγή στη φορολογία περιλαμβάνει νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, με τέσσερα κλιμάκια και συντελεστές από 15% έως 35%. Ακόμα, περιλαμβάνει την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες-επιτηδευματίες, καθώς και τη φορολόγηση των εισοδημάτων τους από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 35%. Στο ποσοστό αυτό, αναμένεται να μειωθεί και η φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις. Επίσης, προβλέπεται η θέσπιση συντελεστή (35%-40%), για τη φορολόγηση των αδήλωτων καταθέσεων που έφυγαν στο εξωτερικό ή υπάρχουν στις εγχώριες τράπεζες, εφόσον διαπιστωθεί αναντιστοιχία με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι υπόχρεοι.

2.Φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών: Όσον αφορά το νέο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών από το 2014, προβλέπεται ότι τα φορολογητέα καθαρά εισοδήματα των φυσικών προσώπων που ασκούν ατομικά εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρια επαγγέλματα, δεν θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά θα υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση, με συντελεστή φόρου 35%.

3.Κατάργηση φοροαπαλλαγών: Το υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ άλλων σχεδιάζει και την κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών προκειμένου να εξευρεθούν 3 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, εξετάζεται:

-Η κατάργηση των απαλλαγών για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
-Η κατάργηση των αφορολόγητων ποσών, που ισχύουν για τις οικογένειες με προστατευόμενα τέκνα. Το κόστος ανέρχεται για τον προϋπολογισμό στα 438 εκατ. ευρώ και το απολαμβάνουν 1,4 εκατ.. φορολογούμενοι.
-Η κατάργηση της έκπτωσης των τόκων από τη χορήγηση στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία.
4.Φορολόγηση στις επιχειρήσεις: Δύο είναι τα πιθανά σενάρια για την φορολόγηση των επιχειρήσεων:
-Η κατάργηση της έκπτωσης των τόκων από τη χορήγηση στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία.
-Ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών να μειωθεί ακόμη περισσότερο, στο 15%, αλλά με συντελεστή 15% να φορολογούνται και τα μερίσματα.

5.Φορολόγηση μισθωτών: Καμία αλλαγή δεν φαίνεται να προωθεί το υπουργείο οικονομικών, σχετικά με την φορολόγηση των φετινών εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων.  Γεγονός που συνεπάγεται με το ότι, το αφορολόγητο όριο παραμένει στις 5.000 ευρώ, ενώ διατηρούνται όλες οι δαπάνες που εκπίπτουν κατά 10% από το φόρο και αφορούν: Ιατρικά έξοδα, νοσήλια, τόκους στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα, δίδακτρα, ενοίκια, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις από τις επικείμενες περικοπές.

Ωστόσο, έχει αποφασιστεί πως θα προχωρήσει σε σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ κάθε χρόνο, ανάλογα με την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών, ώστε να φθάσει στις 8.000 ευρώ.
Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει κλειδώσει εάν η αύξηση του αφορολόγητου θα γίνει από τα εισοδήματα του 2013 ή μετατίθεται για το 2014.

Γιάννης Γριβόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου