Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Συρία: Σοκαριστικές μαρτυρίες παιδιών που βασανίστηκαν




Εδώ και 18 μήνες έχουμε γίνει θεατές μιας φρικτής εμφύλιας σύρραξης στην χώρα της Συρίας, μιας σύγκρουσης που αφαιρεί καθημερινά εκατοντάδες ζωές και βασανίζει χιλιάδες ψυχές, ανάμεσα στις οποίες και αυτές των παιδιών.

Αθώες και άδολες παιδικές ψυχές βιώνουν καθημερινά τρομερές και φρικαλέες καταστάσεις, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στον ψυχικό τους κόσμο.

Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τα παιδιά, η διεθνής οργάνωση "Σώστε τα παιδιά" προειδοποιεί επισημαίνοντας ότι, έχουν υπάρξει μάρτυρες δολοφονιών και βασανιστηρίων που έχουν λάβει χώρα σε αυτό το διάστημα, που ίσως η πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας της Συρίας γράφεται με αίμα των πολιτών της.

Η εν λόγω μη  κυβερνητική οργάνωση, η οποία εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία, δημοσιοποίησε «σοκαριστικές μαρτυρίες» από τους προσφυγικούς καταυλισμούς, στα συριακά σύνορα, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες παιδιά. 

Σύμφωνα λοιπόν, με την Τζασμίν Γουίτμπρεντ, η οποία είναι διευθύντρια της συγκεκριμένης οργάνωσης, τα παιδιά ήρθαν αντιμέτωπα με «φριχτές πράξεις βίας». Ειδικότερα,  αναφέρει ότι τα παιδιά  «έγιναν στόχος άγριων επιθέσεων, είδαν να πεθαίνουν οι γονείς τους, τα αδέλφια τους ή άλλα παιδιά, ενώ υπήρξαν μάρτυρες ή θύματα βασανιστηρίων».

Συνεχίζει λέγοντας ότι, «τα παιδιά αυτά έχουν ανάγκη από ειδική φροντίδα για να ξεπεράσουν τα τραύματα που έχουν υποστεί», τονίζοντας ότι «οι μαρτυρίες τους πρέπει να καταγραφούν για να πληρώσουν όσοι ευθύνονται για τις βιαιότητες σε βάρος παιδιών».

Μία από αυτές τις μαρτυρίες είναι του Χάσαν, ενός 14χρονου αγοριού, ο οποίος ανέφερε ότι είδε «νεκρούς και τραυματίες παντού στο έδαφος» και « σκυλιά να τρώνε ανθρώπινα μέλη, δύο ημέρες μετά τη σφαγή».

Ένα άλλο παιδί, ο 15χρονος Χαλίντ διηγείται πώς τον βασάνισαν μέσα στο παλιό του σχολείο που έχει μετατραπεί σε τόπο κράτησης και βασανιστηρίων, όπου έμεινε έγκλειστος επί 10 ημέρες, χωρίς φαγητό, έχοντας ξυλοκοπηθεί και κρεμαστεί στην οροφή από τους καρπούς του. «Βλέπετε αυτά τα σημάδια; Τα χέρια μου ήταν δεμένα με πλαστικό σχοινί. Τα είχαν σφίξει πάρα πολύ. Υπήρχαν παιδιά στο κελί μου και τούς είχαν δέσει τα χέρια με τον ίδιο τρόπο. Καθένας έσβηνε το τσιγάρο του πάνω μου. Να, δείτε τις πληγές », ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια που είπε ο Χαλίντ.

Η οργάνωση «Σώστε τα παιδιά» στην προσπάθειά της λοιπόν, να προστατεύσει αυτά τα παιδιά, απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ να επισπεύσει την έρευνα για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών στη Συρία.



Ένα άλλο συγκλονιστικό στοιχείο που φανερώνει το μέγεθος της τραγωδίας στη Συρία, είναι ο αριθμός των θυμάτων. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα θύματα στη Συρία από τον περασμένο Μάρτιο υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 29.000, μεταξύ των οποίων 2.000 παιδιά. 
Ζήσης Γ. Μέλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου