Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Σε απεργιακό κλοιό όλη η χώρα

 Ως μέρα καθολικού αγώνα και δυναμικών κινητοποιήσεων  κατά των νέων μέτρων της κυβέρνηση, μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή, καθώς σε απεργιακό κλοιό μπαίνει κυριολεκτικά όλη η χώρα.


Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, συντονίζουν τον ρυθμό των κινητοποιήσεων, με την 24ωρη πανελλαδική απεργία, καλώντας τους εργαζομένους σε συλλαλητήριο στις 11 το πρωί, στο Πεδίον του Άρεως. Παράλληλα, το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 10.30 στην Ομόνοια. 


Ε.Κ.Θ. 

Την ίδια στιγμή, η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.), μαζί με όλους τους εργαζόμενους τη πόλης, τους συνταξιούχους και τους ανέργους ετοιμάζεται να δώσει δυναμική απάντηση, με απεργιακή  συγκέντρωση στις 10:30 π.μ. μπροστά στο Ε.Κ.Θ και διαδοχικές πορείες.

«Δεν έχει τέλος η “βαρβαρότητα” των Τροικανών και της κυβέρνησης, κατά των εργαζομένων και των συνταξιούχων, μετά και τις τελευταίες προκλητικές τους απαιτήσεις για ισοπεδωτικές παρεμβάσεις στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά ζητήματα», τόνισε σε ανακοίνωσή του το Ε.Κ.Θ.

Προειδοποίησε δε, την κυβέρνηση «να μην υλοποιήσει τα νοσηρά της σχέδια και να μην κάνει πράξη τις νέες ρυθμίσεις που προωθούν, μεταξύ άλλων, τους κατώτατους μισθούς και τα ημερομίσθια στον ιδιωτικό τομέα».


Στο μεταξύ, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας, η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες δράσεις στο προσεχές διάστημα, εφόσον τα «αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα» συζητηθούν και ψηφισθούν στο Κοινοβούλιο. 

Παράλληλα, σε ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, επισημαίνεται ότι η απεργία πραγματοποιείται ενάντια «στα μέτρα μείωσης των συντάξεων και των μισθών, ισοπέδωσης των εργασιακών σχέσεων αλλά και των άμεσων ή έμμεσων απολύσεων στο δημόσιο τομέα που απαιτεί η τρόικα».

Κλειστά τα εμπορικά καταστήματα
 
Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνει σήμερα και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ),  με “λουκέτο” στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα, έως τις 15.00. 

«Τα μέτρα που αναμένεται να αποφασισθούν, θα διευρύνουν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά η ΓΣΕΒΕΕ και συμπλήρωσε: «Η δραστική μείωση εισοδημάτων, η παράλογη υπερφορολόγηση, η μεγάλη πτώση της ζήτησης καταστρέφει επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Η παντελής δε, έλλειψη αναπτυξιακών μέτρων, οπισθοδρομεί επικίνδυνα τη χώρα και αποτρέπει κάθε σκέψη για επένδυση».

Τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις, καλεί  η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) τους καταστηματάρχες, τονίζοντας πως «για το ελληνικό εμπόριο, το κλείσιμο των καταστημάτων είναι πλέον εφιάλτης και εξαναγκασμός και όχι τρόπος διαμαρτυρίας». 

Σημειώνεται ότι στις σημερινές κινητοποιήσεις θα συμμετάσχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Μέσα μαζικής μεταφοράς

Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν τα σωματεία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ειδικότερα, λεωφορεία, τρόλεϊ καθώς και οι συρμοί Μετρό και ΗΣΑΠ θα εκτελούν δρομολόγια από τις 9.00 έως τις 21.00. Το Τραμ θα λειτουργήσει από τις 6.00 έως τις 24.00. 

Λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στον Προαστιακό, στη γραμμή 2 του Μετρό τερματικός σταθμός θα είναι η Δουκίσσης Πλακεντίας, δηλαδή δεν θα εκτελούνται δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο. Ακινητοποιημένα θα μείνουν και τα τρένα του ΟΣΕ .

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Στη απεργία θα λάβει μέρος και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), ενώ δεμένα ήταν τα πλοία σε όλη τη χώρα, από τις 12 χθες το βράδυ και θα παραμείνουν μέχρι και τις 12.00, σήμερα το βράδυ.

«Τα όρια ανοχής και αντοχής των ναυτεργατών, μέρα με την ημέρα εξαντλούνται και δεν θα επιτρέψουμε την περιθωριοποίηση των ιδίων και των οικογενειών τους», υπογράμμισε η ΠΝΟ.

Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Τρίωρη στάση εργασίας, 10.00-13.00, θα πραγματοποιήσουν και  οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Ήδη οι αεροπορικές εταιρείες Aegean Airlines  και Olympic Air ανακοίνωσαν τροποποιήσεις στο σημερινό πρόγραμμα πτήσεων.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δυναμικό παρόν στην απεργία, θα δώσει και η (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, θα συγκεντρωθούν αρχικά στις 10.00 το πρωί, έξω από τα γραφεία της (Καρόλου 24- Πλατεία Καραϊσκάκη) και στη συνέχεια θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

Εκπαιδευτικοί

Παρόντες στις κινητοποιήσεις θα είναι καθηγητές και δάσκαλοι, ενώ το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ προγραμματίζει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στάση εργασίας, 11-3 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν και οι δημοσιογράφοι, ενώ στην απεργία θα συμμετάσχουν ακόμα,  οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι συμβολαιογράφοι, οι μετεωρολόγοι,  και οι αρχαιοφύλακες.

Σημειώνεται ότι, Δικαστές και Εισαγγελείς αποφάσισαν την παράταση των πανελλαδικών κινητοποιήσεών τους έως την 20η Οκτωβρίου. Παράλληλα, οι Φαρμακοποιοί της Αττικής θα παρατείνουν  τις κινητοποιήσεις τους έως το τέλος του μήνα.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου