Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Πορτογαλία: Ακύρωση των ασφαλιστικών εισφορών





Οι αντιδράσεις στους δρόμους της Πορτογαλίας, λύγισαν τις αντιστάσεις της κυβέρνησης της Πορτογαλίας, η οποία ανακοίνωσε επίσημα πως δεν θα αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, ενώ αντ’ αυτού θα εξετάσει ισοδύναμα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου, προαναγγέλλοντας φορολογικές αυξήσεις.
 
Ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιο, ανέφερε πως ξεκινούν συζητήσεις με τα συνδικάτα και τις ενώσεις εργοδοτών για αυξήσεις στη φορολογία ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας.

Η Λισαβόνα σχεδίαζε να αυξήσει από το 11% στο 18% τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων, μειώνοντας παράλληλα τις εισφορές των εργοδοτών από το 23,75% στο 18%. Το μέτρο έβγαλε στους δρόμους εκατομμύρια πολίτες στις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις από το Μάιο του 2011, και έκανε την αντιπολίτευση να προειδοποιήσει πως εάν δεν εκτονωθεί το κλίμα, η Πορτογαλία “σε έξι μήνες θα έχει γίνει Ελλάδα”.

Ο Κοέλιο ανακοίνωσε τη Δευτέρα, πως οι διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους θα επικεντρωθούν στην αναζήτηση φορολογικών αυξήσεων, ενδεχομένως στο φόρο εισοδήματος και το φόρο κεφαλαίου ή τη φορολογία στα τσιγάρα.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός τόνισε πάντως, πως εάν δεν βρεθεί λύση μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο το πρόγραμμα στήριξης, τονίζοντας ότι ”η χώρα έχει δεσμεύσεις που πρέπει να τηρήσει”.

Από την πλευρά της, η Τρόικα τηρεί επισήμως στάση αναμονής. “Είναι θέμα της κυβέρνησης το πώς θα επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες στόχοι, με την προϋπόθεση να εφαρμόζονται τα μέτρα προσαρμογής”, ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν. “Θα εξετάσουμε τα νέα μέτρα” συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας τη θέση των Βρυξελλών, σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σύντομα.

Γιάννης Γριβόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου