Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

“Πράσινο φως” για το νέο πακέτο μέτρων



Ο κύβος ερρίφθη για τα μέτρα των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μειώσεις μισθών και συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και κατάργηση του αφορολογήτου στους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι μερικά από τα μέτρα που περιλαμβάνει το νέο πακέτο, μετά από χθεσινή ενημέρωση που έλαβε ο πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, από τον υπουργό οικονομικών, Γ. Στουρνάρα. Κι όλα αυτά, λίγο πριν την έναρξη της μεγάλης πανελλαδικής απεργίας, ίσως για να δώσουν μεγαλύτερη δυναμική και ώθηση στο πλήθος των διαδηλωτών.


Ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει σήμερα τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη για το πακέτο των μέτρων, ενώ αύριο σε συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

Την ίδια στιγμή, ο κ.Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Reuters, ανέφερε ότι η χώρα θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια ύψους 13-15 δισεκατομμυρίων ευρώ, αν τελικά δοθεί το πράσινο φως για την επιμήκυνση κατά δύο έτη.

Επίσης, υποστήριξε ότι το δημοσιονομικό κενό είναι τελικώς 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο  θα καλυφθεί από τις περικοπές δαπανών κατά 11,5 δισεκατομμυρίων και την αύξηση των εσόδων κατά 2 δισεκατομμύρια.

Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών,  κ. Σταϊκούρας, τόνισε πως δεν υπάρχει σκέψη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από απάντηση που έδωσε στη Βουλή. Σύμφωνα με την απάντηση του, δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να προκύψει χρηματοδοτικό κενό, αν υπάρξουν αποκλίσεις στο πρωτογενές έλλειμμα και τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Ως εκ τούτου, εξετάζεται η δυνατότητα μετακύλισης των λήξεων των ελληνικών ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα.

Γιάννης Γριβόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου