Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Προς αναζήτηση Τούρκων τουριστών





Στην Τουρκία βρέθηκε η υπουργός τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη προκειμένου να έρθει σε επαφές με αρμοδίους για την προσέλκυση περισσότερων Τούρκων τουριστών στην χώρα μας, που το τελευταίο διάστημα φαίνεται να προτιμούν την χώρα μας για τις διακοπές τους.



Πράγματι, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο ελληνικός τουρισμός επέδειξε ακόμα μια φορά υψηλή ανθεκτικότητα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον. Για το 2012, όλα τα μεγέθη μέχρι σήμερα δείχνουν ότι οι στόχοι που ετέθησαν, για 16 εκατ. διεθνείς αφίξεις και 10 δισ. Ευρώ άμεσα έσοδα, θα επιτευχθούν. Σε ότι αφορά την απασχόληση, ο τουρισμός είναι ίσως ο μοναδικός τομέας της ελληνικής οικονομίας που δεν κατέγραψε απώλειες τα δυο τελευταία χρόνια.
Στο μεταξύ, η διευκόλυνση στη διαδικασία έκδοσης της βίζας, οι προοπτικές επενδύσεων, αλλά και τα κοινά τουριστικά πακέτα ήταν στο επίκεντρο των επαφών της υπουργού, κατά τη χθεσινή επίσκεψή της στην Κωνσταντινούπολη.

Η υπουργός συναντήθηκε με τον οικουμενικό πατριάρχη, Βαρθολομαίο, στο Φανάρι, με την Ένωση Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, την Τουρκική Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων (TURSAB), τον Σύνδεσμο Νέων Επιχειρηματιών της Τουρκίας, ενώ αργά χθες το βράδυ συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό της, κ. Ερτουγκρούλ Γκιουνάι.

Το κλίμα στις συναντήσεις ήταν ιδιαίτερα θετικό, καθώς το ενδιαφέρον από τουρκικής πλευράς είναι έντονο, με προτεραιότητα τη διευκόλυνση των θεωρήσεων εισόδου από τη γειτονική χώρα, με επέκταση του πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόστηκε φέτος σε πέντε νησιά του Αιγαίου, μια και στην Κωνσταντινούπολη λειτουργεί ήδη visa center.

Ενδιαφέρον εκφράστηκε και σε ότι αφορά τις επενδύσεις στην Ελλάδα, με αιχμή τα ξενοδοχεία και τις μαρίνες και προϋπόθεση την εξάλειψη της γραφειοκρατίας.

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης της κ. Κεφαλογιάννη με τον κ. Γκιουνάι ήταν τα κοινά πακέτα Ελλάδας και Τουρκίας, για την προσέλκυση τουριστών από μακρινές χώρες, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Κορέα. Μάλιστα, η υπουργός πρόκειται να καλέσει επισήμως τον Τούρκο ομόλογό της στην Αθήνα, καθώς ο Τουρκικός Οργανισμός Τουρισμού σχεδιάζει να ανοίξει άμεσα γραφείο και στην ελληνική πρωτεύουσα.

Γιάννης Γριβόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου