Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Νέες ανατροπές στη φορολογία



Νέες φορολογικές ανατροπές, φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να πάρει το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της δόσης “μαμούθ” των 31,5 δισ. ευρώ, αλλά και για την επιμήκυνση των δύο χρόνων για την προσαρμογή του δημοσιονομικού χρέους. Από το νέο πακέτο, η κυβέρνηση επιθυμεί να φέρει 3 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία και θεωρείται δεδομένο πως οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί θα μειωθούν ακόμα περισσότερο.

Στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, στον τρόπο υπολογισμού των αποδείξεων, καθώς και κατάργηση των φοροαπαλλαγών ή χορήγηση ορισμένων από αυτές με εισοδηματικά κριτήρια.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, θα κλιθούν να πληρώσουν επιπλέον 1,5 με 2 δισ. ευρώ στην εφορία με τη νέα χρονιά.

Οι αλλαγές στα μέτρα

1.                  Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα φορολογητέα καθαρά εισοδήματα των φυσικών προσώπων που ασκούν ατομικά εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρια επαγγέλματα. Δεν θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, συναθροιζόμενα με τυχόν λοιπά εισοδήματά τους από άλλες πηγές (ακίνητα, μισθωτές υπηρεσίες κ.λπ.), αλλά θα υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση, με συντελεστή φόρου 35%.

Υπό προϋποθέσεις, πάντως, μελετάται να εξαιρεθούν από το ανωτέρω μέτρο εργαζόμενοι που απασχολούνται σήμερα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτοί, με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, αλλά αμείβονται με «μπλοκάκι», εφόσον όμως το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι, ο ανωτέρω συντελεστής δεν αποκλείεται να μειωθεί στο 30%, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, εάν τελικά δοθεί στη χώρα η πολυπόθητη επιμήκυνση, οπότε θα υπάρχει περισσότερος χρόνος για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

2.                  Η παρακράτηση φόρου στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα μελετάται να αυξηθεί από το 20% στο 25%, γεγονός που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο όσους αμείβονται με “μπλοκάκια”.

3.                   Καταργείται το αφορολόγητο όριο για τα παιδιά, που σήμερα είναι 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί από τρία και πάνω.

4.                  Καταργείται το αφορολόγητο όριο για τα παιδιά, που σήμερα είναι 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί από τρία και πάνω

5.                  Από το 2013 θα ισχύει νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων με πέντε κλιμάκια και με συντελεστές από 0% για εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ, 10% για εισοδήματα από 5.000 - 12.000 ευρώ, 18% από 12.000 - 16.000 ευρώ, 25% από 16.000 έως 26.000 ευρώ και 35% για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ.

6.                  Από το 2013 καταργούνται πλήρως, τουλάχιστον με βάση το τελευταίο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όλες οι φοροαπαλλαγές εκτός ελαχίστων που θα διατηρηθούν με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

7.                  Θεσπίζεται συντελεστής 45% για τη φορολόγηση των αδήλωτων καταθέσεων που “φυγαδεύτηκαν” στο εξωτερικό ή υπάρχουν στις εγχώριες Τράπεζες και διαπιστωθεί ύστερα από διασταυρώσεις και ελέγχους αναντιστοιχία με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι υπόχρεοι.


8.                  Μειώνεται στο 35% το ποσοστό φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων, από περίπου 43% που είναι σήμερα, καθώς το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου είναι να ισχύσει ενιαίος συντελεστής φορολόγησης για όλες τις ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις.

9.                  Το καθαρό ποσό των τόκων θα μειωθεί εξαιτίας της σχεδιαζόμενης αύξησης του συντελεστή στο 15% από 10% που είναι σήμερα.

Στοιχεία ρεπορτάζ: www.naftemporiki.gr

Γιάννης Γριβόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου