Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Ούτε η δυνατή μπόρα πτόησε τους περισσότερους από 70.000 διαδηλωτές




 Μπορεί στην Ολομέλεια της Βουλής να είχε ξεκινήσει λίγο πριν τις 2 χθες το μεσημέρι, η μαραθώνια συζήτηση για το Μνημόνιο 3, που ολοκληρώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα, ωστόσο έξω από τη βουλή, στην Πλατεία Συντάγματος  πάνω από 70.000 διαδηλωτές, οι οποίοι έφθαναν έως τη Σταδίου και την Πανεπιστημίου, έδιναν το δικό τους αγώνα και τη δική τους δυναμική μάχη κατά την ψήφιση των βάρβαρων και αντεργατικών μέτρων.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στη Θεσσαλονίκη, η οποία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, παρά τη δυνατή βροχή. Ξεχωριστή πορεία διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, ενώ συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο έκαναν εργαζόμενοι στην ΠΟΕ-ΟΤΑ. Το πρωί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έκαναν κοινή πορεία με εργολαβικούς υπαλλήλους του ΑΠΘ, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Ωστόσο, απ’ τις κινητοποιήσεις, δεν έλειψαν φθορές σε προσόψεις τραπεζών στην οδό Τσιμισκή. 
Δυναμικό και μαχητικό παρόν έδωσαν και σε άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα , όπου πραγματοποιήθηκαν πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις. 
Στο μεταξύ, η χθεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα ήταν μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων της κρίσης, ενώ δεν είχε τίποτα να ζηλέψει απ’ τις τεράστιες συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων. Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, οι διαδηλωτές λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ξεπερνούσαν τις 70.000.



Οι διαδηλωτές κατευθύνονταν προς το Σύνταγμα, ενώ όσο περνούσε η ώρα όλο και περισσότεροι κατέκλυζαν τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. 

Φώτο: Μάριος Λώλος
Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα έκρυθμη και το κλίμα τεταμένο, με τα δύο υδροβόλα της Αστυνομίας να χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά και να ρίχνουν νερό για να απωθήσουν διαδηλωτές, τα δακρυγόνα να δημιουργούν ασφυκτική ατμόσφαιρα, ενώ  η καταρρακτώδης βροχή δεν ήταν αρκετή για να απωθήσει τους χιλιάδες διαδηλωτές, που παρέμειναν έως σχεδόν τις 10 το βράδυ στο Σύνταγμα, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα.

Στο μεταξύ, έξω απ’ τη Βουλή από νωρίς χθες το μεσημέρι ασφυκτικό κλοιός είχε δημιουργηθεί από κλούβες και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που απαγόρευαν την πρόσβαση σχηματίζοντας νεκρή ζώνη.

Πίσω από σιδερένιο φράκτη στη Βασιλίσσης Σοφίας βρισκόταν σε ετοιμότητα ο Αίαντας, το όχημα εκτόξευσης νερού της Αστυνομίας, καθώς και άλλο ένα υδροβόλο όχημα.

Λίγο μετά τις 6.30 μ.μ., που άρχισε να βρέχει, ο κόσμος δεν μετακινήθηκε από την  Πλατεία Συντάγματος, ενώ όσο η βροχή δυνάμωνε τόσο μεγάλωνε το πλήθος των διαδηλωτών και δυνάμωνε η φωνή τους.

Γύρω στις 7 μ.μ. το κλίμα  άρχισε να φορτίζεται, ακούγονταν κροτίδες, ενώ από τη Λεωφόρο Αμαλίας με κατεύθυνση το Κοινοβούλιο έπεσαν δύο φωτοβολίδες. Η ένταση ξεκίνησε, όταν μαζί με τις φωτοβολίδες άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες μολότοφ στην πλευρά της Γεωργίου στο ύψος των ξενοδοχείων.

Τα επεισόδια άρχισαν να γίνονται εκτεταμένα,  όταν ομάδες κουκουλοφόρων προσπάθησαν  να αφαιρέσουν τα προστατευτικά κάγκελα στο πλαϊνό τμήμα της Βουλής.

Φώτο: Μάριος Λώλος
Την ίδια στιγμή,  συνεχιζόταν η ρίψη πολλών μολότοφ, ενώ ομάδες νεαρών άρχισαν να εκσφενδονίζουν  πέτρες προς τον φράχτη.  Στις 7.15 μ.μ. τα δύο υδροβόλα της Αστυνομίας βγήκαν μπροστά από τον φράχτη, στοχεύοντας τους διαδηλωτές. Η ρίψη μολότοφ συνεχιζόταν και τότε το ένα υδροβόλο άρχισε να εκτοξεύει νερό προς την πλευρά όπου έπεφταν οι μολότοφ.




Στοιχεία ρεπορτάζ: www.tanea.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου