Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Στουρνάρας: "Τα δύσκολα τώρα έρχονται"...Πόσο πιο δύσκολα;



Ακούστηκαν χειροκροτήματα στη Βουλή, μετά την ψήφιση του μνημονίου 3...Μπράβο τους, τα κατάφεραν...
Με 153 «ναι» έναντι 128 «όχι» και 18 «παρών», σε σύνολο 299 παρόντων, σε τεταμένο κλίμα  και μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τα επείγοντα Μέτρα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

«Η έγκριση του πολυνομοσχεδίου αποτελούσε προϋπόθεση για να δουν οι Έλληνες καλύτερες ημέρες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξερχόμενος από τη Βουλή, συμπληρώνοντας πως «η Ελλάδα έκανε μεγάλο, αποφασιστικό και αισιόδοξο βήμα, το βήμα προς την ανάκαμψη». 

Όπως επεσήμανε, «επόμενο βήμα είναι ο προϋπολογισμός», ενώ εμφανίσθηκε αισιόδοξος πως θα ψηφιστεί από τη Βουλή την Κυριακή.

Ανέφερε δε,  ότι «προσωπικός του στόχος από τη Δευτέρα είναι να δοθεί το δικαίωμα στην ανάπτυξη και το χαμόγελο στο λαό μέσω της δουλειάς, της συντονισμένης δράσης με επενδύσεις, αποκρατικοποιήσεις και κινήσεις που θα δώσουν και προς τα μέσα την αλλαγή της ψυχολογίας και προς τα έξω το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα».

«Επομένως σήμερα ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα για το οποίο προφανώς είμαι πολύ ευχαριστημένος», κατέληξε.

Εντύπωση προκαλεί η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ότι «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα». Γεγονός που κάνει οποιονδήποτε σκεπτόμενο πολίτη, να αναρωτηθεί: «Πόσο πιο δύσκολα;».

«Καταστροφικά» χαρακτήρισε τα μέτρα ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά, αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, ότι «η κυβερνητική τρόικα μετράει πληγές από την ψηφοφορία. 

Συμπλήρωσε ακόμα: «Με τα καταστροφικά μέτρα όμως, θα πληγώσει οικονομία και κοινωνία. Να τους σταματήσουμε!».

Την απόφασή τους να μην ψηφίσουν τα μέτρα, πλήρωσαν βουλευτές  από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της N.Δ., δεν ψήφισε τα μέτρα ο βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος διεγράφη.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, δεν ψήφισαν τα μέτρα οι βουλευτές Μιχάλης Κασσής (όχι), Θόδωρος Παραστατίδης (όχι), Αντζελα Γκερέκου (παρούσα), Μάρκος Μπόλαρης (παρών), Γιάννης Κουτσούκος (παρών) και Κώστας Σκανδαλίδης (απουσίαζε). Όλοι τους διαγράφηκαν στη συνέχεια, με απόφαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. 

Ο Κώστας Σκανδαλίδης αιτιολόγησε την απουσία του από την ψηφοφορία με γραπτή του δήλωση στην οποία σημειώνει πως «τα μέτρα και η διαδικασία διαπραγμάτευσης που προηγήθηκε, δυστυχώς αποτελούν πλήρη αντιστροφή των προεκλογικών λόγων του ΠΑΣΟΚ και κατάφωρη παραβίαση της προγραμματικής συμφωνίας».

Την ίδια στιγμή, θεωρεί  επιβεβλημένο από αύριο κιόλας τον επανακαθορισμό των σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση και τις πολιτικές που ακολουθεί. Ακόμα, διευκρίνισε ότι «αν παρέμενε στην αίθουσα προκειμένου να ψηφίσει “ναι”, αυτό θα συνιστούσε αποδοχή της οριστικής μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο». 

Παράλληλα, συμπλήρωσε,  ότι «δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην ψηφοφορία για να ψηφίσει “όχι”, διότι τυχόν πλειοψηφία του “όχι” θα οδηγούσε σε άρση της δεδηλωμένης και σε άμεσες εκλογές, που σήμερα δεν έχουν τίποτε να προσφέρουν στη χώρα». 

Σημειώνεται ότι, από τη ΔΗΜΑΡ, οι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς καταψήφισαν τα μέτρα, διαφοροποιούμενοι από την επίσημη γραμμή του κόμματος που επέλεξε το «παρών».

Στο μεταξύ, ένταση επικράτησε μέσα στη Βουλή, λόγω ρύθμισης που προσπάθησε να προωθήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο πολυνομοσχέδιο, με την οποία ουσιαστικά οι εργαζόμενοι στη Βουλή εξομοιώνονται με όλους τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους.

Οι υπάλληλοι της Βουλής ξεκίνησαν απεργία μετά τις 7:00 το απόγευμα και η κοινοβουλευτική διαδικασία διακόπηκε, καθώς το ήδη φορτισμένο κλίμα στην Ολομέλεια πήρε «φωτιά» λόγω της επίμαχης τροπολογίας.

Όταν η συνεδρίαση ξανάρχισε, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με οργισμένη δήλωση απέσυρε την νομοτεχνική βελτίωση με την οποία άνοιγε ο δρόμος για τις μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη αλλαγή του Κανονισμού.

Ωστόσο, ο Σύλλογος των υπαλλήλων της Βουλής με νεότερη ανακοίνωσή του δηλώνει ότι η απεργία συνεχίζεται διότι «ο εκβιασμός και τα επικοινωνιακά τερτίπια δεν θα περάσουν». 


Η επίμαχη ρύθμιση, οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να ζητήσουν την παραίτηση του κ. Στουρνάρα, ενώ άμεση ήταν και η παρέμβαση της Αλέκας Παπαρήγα. Η κ. Παπαρήγα, εξέφρασε την απορία «γιατί ο κ. Στουρνάρας επέλεξε αυτή τη χρονική στιγμή για να καταθέσει την επίμαχη ρύθμιση», υπονοώντας σαφώς ότι η τροπολογία κατατέθηκε για να αποπροσανατολίσει από τα σκληρά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου