Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Βαρόμετρο Public Issue: Παράσταση νίκης στο ΣΥΡΙΖΑ-Πτώση της Χρυσής Αυγής



Φώτο: skai.gr

Σε μια χώρα που σταδιακά καταρρέει, λέξεις όπως αισιοδοξία, ελπίδα, χαρά, ευτυχία, φαίνεται πως περνούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αντιθέτως, λέξεις όπως απογοήτευση, φόβος, ανησυχία, αγωνία φαίνεται πως ολοένα και περισσότερο μπαίνουν στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Αυτό αναδεικνύεται για ακόμα μια φορά στο βαρόμετρο του Νοεμβρίου της Public Issue για λογαριασμό του Σκαϊ και της Καθημερινής.


Λίγες μέρες πριν την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (75%)  δήλωνε πως η οικονομική κατάστασή τους θα χειροτερέψει, σε αντίθεση με ένα πολύ μικρό ποσοστό  της τάξης του 5%, οι οποίοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για το μέλλον προσδοκώντας βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης.

Την ίδια στιγμή, το 43% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η οικονομική κατάσταση της χώρας τα επόμενα 5 χρόνια θα χειροτερέψει, ενώ το 32% πως θα βελτιωθεί.

Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί και η δυσαρέσκεια των πολιτών, που σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, της τάξης του  81%, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στη χώρα μας, ενώ μόλις το 11% δηλώνει ικανοποιημένο. Αξιοσημείωτο δε, είναι και το γεγονός πως υπάρχει ένα 8% που θεωρεί πως η χώρα δεν βρίσκεται σε δημοκρατικό καθεστώς.

Ένα θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα είναι αυτό της αναγκαιότητας των ιδιωτικοποιήσεων. Οι πολίτες που ρωτήθηκαν για αυτό το θέμα απάντησαν σε ποσοστό 62% πως οι ιδιωτικοποιήσεις είναι αναγκαίες, ενώ το 33%  θεωρούν ότι δεν είναι αναγκαίες.

Σε ποσοστό 50% οι πολίτες απάντησαν πως το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας είναι το οικονομικό, σε 41% η ανεργία ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (26%), απάντησε τα κόμματα και οι πολιτικοί.

Οι τελευταίες εξελίξεις δεν φαίνεται να επηρέασαν των αρχηγό της Δημοκρατικής Αριστεράς, που παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με ποσοστό 49% και ακολουθούν:

-Αλέξης Τσίπρας: 42%
-Αντώνης Σαμαράς: 38%
-Πάνος Καμμένος: 37%
-Αλέκα Παπαρήγα: 23%
-Ευάγγελος Βενιζέλος: 20%
-Νίκος Μιχαλολιάκος: 15%

Από τους πολιτικούς αρχηγούς, τη μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με τον Οκτώβριο εμφανίζει η Αλέκα Παπαρήγα +2%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση -5% ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Η Δημοκρατική Αριστερά παραμένει το κόμμα με τη μεγαλύτερη δημοτικότητα διατηρώντας τα ποσοστά της, ενώ σημαντική πτώση εμφανίζει η δημοτικότητα του ΠΑΣΟΚ και της Χρυσής Αυγής. Ειδικότερα:

-Δημοκρατική Αριστερά: 41%
-ΣΥΡΙΖΑ: 39%
-Ανεξάρτητοι Έλληνες: 35%
-Νέα Δημοκρατία: 31%
-ΚΚΕ: 20%
-Χρυσή Αυγή: 16%, πτώση 5%
-ΠΑΣΟΚ: 13% , πτώση 6%

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, η ψαλίδα μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών κλείνει στο 8%. Ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει το 39%, σημειώνοντας πτώση 4%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, με άνοδο τριών μονάδων, συγκεντρώνει το 31%. Η επιλογή “κανένας”, ανεβαίνει στο 27%.

Αν και οι πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το έργο της κυβέρνησης, εμφανίζονται καχύποπτοι με μια πιθανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι το 32% θεωρεί πως η τωρινή συγκυβέρνηση είναι ικανότερη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, ενώ το 24% εμπιστεύεται περισσότερο μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, το 39% θεωρεί ακατάλληλες και τις δυο κυβερνήσεις.

Την ίδια στιγμή, το 76% των ερωτηθέντων δηλώνει πως η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, ενώ μόλις το 18% πιστεύει πως η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της.

Στην περίπτωση εκλογών, το 59% θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα, ενώ μόλις το 26% πιστεύει πως η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 1 και 5 Νοεμβρίου, δηλαδή πριν την ψήφιση του μνημονίου και σε αυτήν συμμετείχαν 1.017 άτομα.

Γιάννης Γριβόπουλος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου