Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ν. Αφρική: Μέχρι 15.000 κροκόδειλοι απέδρασαν από εκτροφείο


REUTERS/MIKE HUTCHINGS

 Μία απίστευτη ιστορία εκτυλίχθηκε στη Νότια Αφρική όταν περίπου 15.000 κροκόδειλοι διέφυγαν από εκτροφείο, το οποίο βρίσκεται στις όχθες ποταμού, στα σύνορα της Νότιας Αφρικής με την Μποτσουάνα, καθώς ο ιδιοκτήτης αναγκάστηκε να ανοίξει τις πόρτες επειδή φοβήθηκε ότι η άνοδος της στάθμης των υδάτων (από τις σφοδρές πλημμύρες) θα τους έθετε σε κίνδυνο.



Πρόκειται για τις σφοδρότερες πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα, μετά από τουλάχιστον μια δεκαετία, ενώ η αστυνομία της Νότιας Αφρικής απηύθυνε έκκληση σε όλους τους ειδικούς σε θέματα κροκοδείλων να βοηθήσουν στον εντοπισμό των χιλιάδων ζώων που απέδρασαν από το εκτροφείο.


Σημειώνεται ότι, τα ζώα κατέληξαν στον ποταμό Λιμπόπο, το δεύτερο μεγαλύτερο της Νότιας Αφρικής, και στους πυκνούς θάμνους κατά μήκος του. «Λίγες χιλιάδες» αιχμαλωτίστηκαν και πάλι όμως τα περισσότερα εξακολουθούν να αγνοούνται. Το μήκος κάποιων φθάνει τα 5 μέτρα.

REUTERS/MIKE HUTCHINGS
«Άκουσα ότι υπάρχουν κροκόδειλοι στο γήπεδο ράγκμπι του σχολείου της Μουσίνα (120 χιλιόμετρα μακριά)», δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Beeld ο Ζέιν Λάνγκμαν, συγγενής του ιδιοκτήτη του εκτροφείου, συμπληρώνοντας: «Κάποτε υπήρχαν ελάχιστοι κροκόδειλοι στον ποταμό Λιμπόπο, τώρα υπάρχουν πολλοί. Πηγαίνουμε και τους πιάνουμε αμέσως μόλις αγρότες μας ενημερώσουν ότι είδαν κροκοδείλους».


Παρά το γεγονός ότι, τα σπίτια της περιοχής είχαν εκκενωθεί εξαιτίας των πλημμυρών, οι κάτοικοί τους έχουν αρχίσει να επιστρέφουν. Οι ιδιοκτήτες του εκτροφείου, κρούουν των κώδωνα του κινδύνου,  προειδοποιώντας τους  να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς οι κροκόδειλοι δεν είναι συνηθισμένοι στην παρουσία ανθρώπων.


«Απευθύνουμε έκκληση στους ντόπιους που ψαρεύουν και κάνουν μπάνιο στον ποταμό Λιμπόπο να μην μεταφέρουν λεκάνες με νερό. Τα ερπετά είναι εξοικειωμένα με τις λεκάνες γιατί τις χρησιμοποιούμε για να τα ταΐζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λάνγκμαν. «Μόλις δουν κάποιον να μεταφέρει λεκάνη, θα κατευθυνθούν γρήγορα προς το μέρος του και κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο», πρόσθεσε.


Πάντως, οι αρχές σε συνεργασία με τους εκτροφείς και εθελοντές από την περιοχή, προσπαθούν να παγιδεύσουν κροκοδείλους κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπότε και είναι ευκολότερο να τους αντιληφθούν, καθώς τα μάτια τους εκπέμπουν μια κόκκινη λάμψη όταν αντανακλάται σε αυτά φως, για παράδειγμα από φακούς.

ΠΗΓΗ: REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου