Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Τον δρόμο της επιστροφής πήραν 180.000 Αλβανοί μετανάστες λόγω κρίσηςΗ οικονομική κρίση στη χώρα μας έχει επιπτώσεις και στη μετανάστευση. Το 20% των αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, περίπου 180.000 άτομα, επέστρεψαν στη χώρα τους την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης USAID για τις επιπτώσεις της ελληνικής οικονομικής κρίσης στην Αλβανία,  που δημοσιεύει η εφημερίδα Σέκουλι (Shekulli) των Τιράνων.


«Η επιστροφή των μεταναστών είναι ένας παράγοντας στον οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή και να παρακολουθείται στενά, διότι μπορεί να μετατραπεί σε κοινωνική βόμβα», επισημαίνεται  μεταξύ άλλων στην έκθεση, μολονότι, συμπληρώνεται, «μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει και κάποιες θετικές επιπτώσεις στον τομέα των ακίνητων περιουσιών, την αύξηση της κατανάλωσης, των επενδύσεων κ.α.».


Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις επιπτώσεις της επιστροφής των αλβανών μεταναστών στους τομείς της υγείας και της παιδείας στην Αλβανία. Ειδικότερα για την υγεία, τονίζεται πως «η χώρα δεν μπορεί να επενδύσει στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς προσπαθεί να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες της».


Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την έκθεση, «μέχρι στιγμής από όσους έχουν επιστρέψει, μόλις το 5% ζήτησε να ενταχθεί στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά το χαμηλό αυτό ποσοστό αποδίδεται στην έλλειψη γνώσης από την πλευρά των μεταναστών σχετικά με τα δικαιώματά τους, όπως και στην έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στο αλβανικό κράτος».


ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου