Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Νέα 24ωρη απεργία σε Μετρό



Με απολύσεις των πρωτεργατών της κινητοποίησης και επιστράτευση των απεργών απειλεί η κυβέρνηση

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι απεργοί του Μετρό, περιμένοντας το αποτέλεσμα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη.


Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεσμευθεί ότι θα διατηρηθεί η συλλογική σύμβαση εργασίας που λήγει στις 30 Απριλίου, θα ισχύσει η μετενέργεια και θα υπογράψουν νέα συλλογική σύμβαση, τα σωματεία ΣΕΛΜΑ, ΣΗΑΜ, Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ και Σωματείο Εργαζομένων Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών θα δεχθούν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους.



Στο μεταξύ, συνεχίζεται για 8η συνεχή ημέρα η απεργία στο Μετρό, αφού οι εργαζόμενοι προχώρησαν σήμερα σε νέα 24ωρη απεργία, ζητώντας την έναρξη διαλόγου για τη σύναψη επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.



Παράλληλα, στάση εργασίας από τις 12 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, κήρυξαν τα σωματεία σε Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και Τραμ, ενώ ακινητοποιημένα θα παραμείνουν και τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, λόγω γενικής συνέλευσης των εργαζομένων.

Κανονικά θα εκτελέσουν τα δρομολόγιά τους τα τρόλεϊ και ο Προαστιακός.



Σημειώνεται ότι χθες, η κυβέρνηση έστειλε τελεσίγραφο προς τους απεργούς στο μέτρο, ζητώντας να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.

Σε διαφορετική περίπτωση, εξετάζει δυο “δημοκρατικές λύσεις”, αυτή της απόλυσης των πρωτεργατών της κινητοποίησης και της επιστράτευση των απεργών.



Επιδιώκοντας να δείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την άρση του αδιεξόδου, σχετικά με τη συνεχιζόμενη απεργία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι «κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο».



Απ’ την πλευρά του, ο πρόεδρος των τεχνικών ΟΑΣΑ-ΟΣΥ Απόστολος Ραφτόπουλος, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ : «Εμείς λέμε ναι στο ενιαίο μισθολόγιο αλλά με εξειδίκευση» επισημαίνοντας ότι «σε σύγκριση με τον μισθό του 2009 έχουν υποστεί ακόμα και 70% μείωση αποδοχών».

«Αν μας οδηγήσει η κυβέρνηση στα άκρα και δεν κάτσουμε στο τραπέζι του διαλόγου, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με τη σειρά του, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Λειτουργίας Εργαζομένων του Μετρό) Σπύρος Ρεβύθης υπογράμμισε: «Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς και απειλές. Ο αγώνας μας δεν υποκινείται από κανέναν και μόνο σκοπό έχει την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης του κάθε εργαζόμενου ανεξαρτήτως που εργάζεται».



Και συμπλήρωσε: «Είμαστε αντίθετοι στην κατάργηση των ΣΣΕ. Στον αγώνα μας έχουμε τη συμπαράσταση από εκπροσώπους 150 και πάνω σωματείων, τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα».

Σημειώνεται ότι,  μέχρι αύριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα για τους απεργούς του Μετρό, που φέρονται να δήλωναν άδεια, ρεπό ή ασθένεια τις ημέρες των κινητοποιήσεων.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου