Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Συνεχίζουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους οι αγρότες


Διαδοχικές συναντήσεις με Τσίπρα και Βενιζέλο για εξέλιξη κινητοποιήσεων


Με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, θα συναντηθούν σήμερα εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου, πριν οδηγηθούν στις τελικές τους αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών τους.


Ειδικότερα, εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος θα συναντηθούν στις 11 το πρωί στη Βουλή με τον κ. Τσίπρα και στις 12 το μεσημέρι με τον κ. Βενιζέλο, στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους.


Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών) Τζανέτος Καραμίχας και εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα-Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, πραγματοποίησαν ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη.


Ο κ. Κουβέλης, παραδεχόμενος την ύπαρξη προβλημάτων που αφορούν τους αγρότες και την αγροτική οικονομία, δεσμεύθηκε πως τα ζητήματα αυτά «θα αποτελέσουν αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής προκειμένου να υπάρξουν λύσεις».


Στο μεταξύ, οι αγρότες διαμαρτύρονται, μεταξύ άλλων, για τα νέα φορολογικά μέτρα που προβλέπουν αλλαγές στη φορολόγησή τους, δηλαδή φορολόγηση και των αγροτεμαχίων και τήρηση βιβλίων από το 2014, αλλά και για το αυξημένο κόστος στα καύσιμα που έχει ως συνέπεια την αύξηση του κόστους παραγωγής. Ζητούν δε, να μην υπάρξει καμία μείωση της επιστροφής ΦΠΑ. Ένα άλλο αίτημά τους, είναι η θέσπιση κατώτατων εγγυημένων τιμών για τα προϊόντα τους.


Απ’ την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης μιλώντας στο ραδιοσταθμό Σκάι, εμφανίστηκε ανοιχτός στο θέμα του διαλόγου, επισημαίνοντας ότι με κατανόηση όλα λύνονται.


Τόνισε ακόμη, ότι «μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας καθώς προέρχεται από τον αγροτικό χώρο και γνωρίζουν τι λέει και την τεκμηρίωση όσων λέει».


«Αναχρονιστικές» χαρακτήρισε τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αγρότες, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, υπογραμμίζοντας: ««Οι δρόμοι είναι για να κυκλοφορούν ελεύθερα οι πολίτες. Δεν νομίζω ότι με μεθόδους του χθες μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα του σήμερα».


Ας προτείνει τότε ο κ. Χαροκόπουλος στους αγρότες τρόπους σύγχρονους για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Δηλαδή το θέμα εκεί έγκειται, στις μεθόδους με τις οποίες διαμαρτύρονται οι αγρότες για τα προβλήματά τους ή στο ότι δεν τους ακούει κανένας αρμόδιος; Αυτή είναι απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης; 


Σημειώνεται ότι, τα τρακτέρ των Θεσσαλών αγροτών παραμένουν παρατεταγμένα λίγο πριν από τον κόμβο της Νίκαιας, επί της παλιάς Εθνικής Οδού Λάρισας-Αθήνας. Οι αγρότες της Θεσσαλίας θα πραγματοποιήσουν συνέλευση και σήμερα για να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.


Την ίδια στιγμή, τα τρακτέρ τους παρέταξαν  στην κεντρική πλατεία της Μαυροθάλλασσας και οι αγρότες του δήμου Βισαλτίας Σερρών, οι οποίοι σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε πανελλήνιες αγροτικές κινητοποιήσεις. 


Παράλληλα, σε κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν από την Τετάρτη οι αγρότες στο Μάνεση Αργολίδας, με μπλόκα στους δρόμους. Μάλιστα αύριο στις 13:00, θα συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους στην πλατεία της Αγίας Τριάδας, στην Μιδέα, για να αποφασίσουν προς τα πού θα στήσουν τα μπλόκα.





 Στοιχεία ρεπορτάζ: www.naftemporiki.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου