Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Η απίστευτη ιστορία του Πι-Ένα ταξίδι στην επιβίωση και στη συνύπαρξη ανθρώπου και άγριας φύσης



 Life of Pi

Τι δουλειά έχουν ένας ναυαγός, μία τίγρης, μία ύαινα και ένας μπαμπουίνος συνεπιβάτες σε μια σωστική λέμβο; Πως μπορεί μια παράξενη φιλία να τεστάρει τις αντοχές σου, να σε φέρει στα όρια σου, να σε κάνει απίστευτα επινοητικό και εφευρετικό και να σε κρατήσει ζωντανό στη μέση του ωκεανού  για 227 μέρες, οδηγώντας σε τελικά στη σωτηρία;


Μία απίστευτη ιστορία του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Ανγκ Λι,  που συνδυάζει την πίστη στο θεό, την αγάπη στα ζώα, τις μαγικές εικόνες τοπίων και τα ονειρικά χρώματα. Ένας συνδυασμός σκληρής πραγματικότητας και μεταπήδησης στο παραμύθι και τη φαντασία. Μία ιστορία που σε προκαλεί να διαλέξεις τι προτιμάς: Τη σκληρή και ωμή πραγματικότητα ή το παραμύθι και το όνειρο… Η επιλογή είναι δική σου. Και μέσα απ’ όλα αυτά η πίστη στο θεό που επιλέγει ο καθ’ ένας.

Ο Πι είναι ένας νεαρός Ινδός που διατηρεί μαζί με την οικογένειά του ένα πανέμορφο ζωολογικό κήπο. Είναι ένας ιδιόρρυθμος και εκκεντρικός νέος, που διαρκώς ψάχνεται και βρίσκεται σε εγρήγορση. Οι μεγάλες του αγάπες είναι τα ζώα, το διάβασμα, αλλά και η αναζήτηση του μέσα από διάφορες θρησκείες γι’ αυτή που του αρμόζει καλύτερα. Φτάνει μάλιστα, στο σημείο να είναι ταυτόχρονα Ινδουιστής, Χριστιανός και Μουσουλμάνος. 

Χαρακτηριστική είναι η σκηνή όπου πάει με ένα κομμάτι ωμό κρέας να ταΐσει μια τίγρη Βεγγάλης, τον περίφημο Ρίτσαρντ Πάρκερ, τον προλαβαίνει τρέχοντας ο πατέρας του, γλιτώνοντάς τον από πιθανό ατύχημα (αν και η τίγρης φαίνεται ότι δεν θα του προκαλούσε κακό). Ο Πι κοιτάει τον πατέρα του που είναι εξαγριωμένος και του λέει: «Τα ζώα έχουν ψυχή. Το έχω δει στα μάτια τους». Τότε ο πατέρα του, για να του δώσε ένα μάθημα, κάνει κάτι πολύ σκληρό, βάζοντας ένα κατσικάκι μέσα στο κλουβί για να το φάει η τίγρης και να καταλάβει ο γιός του ότι δεν λειτουργεί σαν άνθρωπος, δεν νιώθει λύπη παρά μόνο θέλει να ικανοποιήσει τα ένστικτά του. Αυτό είναι ένα μάθημα που θα του διαλύσει όλα αυτά που φανταζόταν και ονειρευόταν για τον κόσμο.

Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά με το ζωολογικό κήπο, ο πατέρας του αποφασίζει να πάρουν τα ζώα και να φύγουν για τον Καναδά. Όταν μια τεράστια κακοκαιρία βυθίσει το πλοίο, ο Πι θα είναι ο μόνος επιζώντας, αλλά θα βρεθεί να μοιράζεται τη σωσίβια λέμβο του με μία ζέβρα, έναν ουρακοτάγκο, μία ύαινα και τον Ρίτσαρντ Πάρκερ, την τίγρη Βεγγάλης. Η περίεργη αυτή συγκατοίκηση με την τίγρη θα διαρκέσει 227 ολόκληρες μέρες...

Τότε ξεκινάει μια απίστευτη περιπέτεια, επιβίωσης μέσα σε μια βάρκα στον ωκεανό, οριοθέτησης του χώρου για να τα βγάλει πέρα με τον άγριο Ρίτσαρντ και σιγά σιγά εκπαίδευσής του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Πι: «Χωρίς τον Ρίτσαρντ δεν θα είχε καταφέρει να είναι σε αφύπνιση, να βρίσκει τρόπους να τον αντιμετωπίσει και να συμβιώσουν, ώστε να κρατάει το μυαλό του απασχολημένο τις αμέτρητες ώρες στη λέμβο, δηλαδή δεν θα είχε επιβιώσει».

Στα μεγάλα συν της ταινίας, είναι η εξαιρετική παρουσία του πρωτοεμφανιζόμενου πρωταγωνιστή Σούρατζ Σάρμα και  φυσικά η εκπληκτική δουλειά στα ειδικά εφέ. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, ο Ρίτσαρντ Πάρκερ είναι αποτέλεσμα της ιδιοφυούς δουλειάς των μάγων στα εφέ, που αποτύπωσαν μια πλήρως φωτορεαλιστική τίγρη, η οποία κλέβει τις εντυπώσει ως συμπρωταγωνιστής στην ουσία.


Βάνα Ψυχογιού



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου