Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Κοινωνικό πρόσωπο Δ. Θεσσαλονίκης: Χώρος φιλοξενίας αστέγων στο Παπάφειο



 Σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και το Παπάφειο Ίδρυμα

Την κοινωνική του ευαισθητοποίηση και μέριμνα για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, δείχνει έμπρακτα ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και το Παπάφειο Ίδρυμα, υλοποιώντας ένα πρόγραμμα για τη στέγαση των αστέγων κατά την χειμερινή περίοδο, αλλά και ένα σύνολο δράσεων στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής.


«Το ζήτημα της στέγασης των αστέγων είναι εξαιρετικά σημαντικό και αποτελεί μια από τις βασικές δράσεις της κοινωνικής μας πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά σε Συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, επισημαίνοντας  ότι «ο τρόπος προσέγγισης αυτών των ανθρώπων πρέπει να γίνεται με προσοχή και ευαισθησία και αυτό το σκοπό εξυπηρετεί η στέγη που δημιούργησαν στους χώρους του Παπάφειου Ιδρύματος».


Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, «η Δημοτική Αρχή επικεντρώνει την προσοχή της και θέτει ως προτεραιότητά τις δράσεις αλληλεγγύης προς τις ομάδες των συμπολιτών μας που έχουν πρόβλημα επιβίωσης».


Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Π. Απόστολος τόνισε: «Ανταποκριθήκαμε με θέρμη στην πρόταση και πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, να συνεργαστούμε και να παρέχουμε τον χώρο του Παπαφείου Ιδρύματος, προκειμένου να βρουν φιλόξενο τόπο οι άστεγοι συμπολίτες μας».  


Παράλληλα, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία αυτή «θεάρεστο το έργο», που αφορά κατατρεγμένους και ταλαιπωρημένους, από τις δυσκολίες της ζωής, ανθρώπους.  


«Με στόχο να μην παραμένουν τα κτίρια “άδεια κουφάρια”, αλλά να γίνονται χώροι αλληλεγγύης και κοινωνικής δράσης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης εκμεταλλεύθηκε τον εγκαταλελειμμένο χώρο, (πρώην «Φιλοξενείο»), εντός του Παπαφείου, προκειμένου να στεγάσει κατά τους χειμερινούς μήνες του 2013, τους αστέγους της πόλης», υπογράμμισε η Αντιδημάρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα.


Όπως ανέφερε η κ. Γούλα, «με τη συμμετοχή των υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, αποκατέστησαν ένα μεγάλο μέρος του κτιρίου, ενώ είναι πλέον σε θέση να το παραδώσουν ως υπνωτήριο σε 50 άστεγους καταρχάς, με την προσδοκία σε βάθος χρόνου να καλύψουν και τις ανάγκες περισσοτέρων».


Σημειώνεται ότι, για την υλοποίηση της εν λόγω πρωτοβουλίας, συνέβαλε το Γ΄ Σώμα Στρατού με τη χορήγηση 25 κλινών, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με την εξ’ ολοκλήρου κάλυψη των δαπανών των υλικών, αλλά και Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις («ΆΡΣΙΣ», «PRAKSIS»)  με την εθελοντική συνεργασία τους.


Ακόμα, η κ. Γούλα αναφέρθηκε στο γενικό προγραμματισμό και τις δράσεις της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, μεταξύ άλλων: Στη δωρεά 100.000 ευρώ του ιδρύματος «Λάτση» , μέσω των οποίων σιτίζονται από 100 άτομα στα ΚΑΠΗ της 4ης και 5ης Δημοτικής Κοινότητας και αντιστοίχως στα ΚΑΠΗ Τριανδρίας, τα συσσίτια σε κάποιες περιοχές, τη διανομή κολατσιού σε 800 παιδιά σχολείων πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το  Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων, τους δωρεάν εμβολιασμούς απόρων και ανασφάλιστων παιδιών (σε κτίριο επί της οδού Μοναστηρίου) κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου