Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Κώστας Γαβράς: "Μας έχουν μάθει πως είμαστε μικροί- Ε, λοιπόν δεν ήμαστε"



 "Οι Έλληνες μπορούμε να κάνουμε πολλά"

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., θα αναγορευθεί ο ειδήμονας του πολιτικού κινηματογράφου και βραβευμένος με Όσκαρ Έλληνας σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς, για την προσφορά και το έργο του που συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης, εκπροσωπεί τη δημιουργική Ελλάδα και προβάλλει το φως της παγκόσμια.


«Όλοι μπορούμε να αποτελέσουμε τα πρότυπα του εαυτού μας. Εγώ δεν θέλω να είμαι πρότυπο. Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε πολλά», δήλωσε από το αμφιθέατρο της αίθουσας τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, με αφορμή την τιμητική εκδήλωση-προβολή της ταινίας του «Το Κεφάλαιο».
 
Ανέφερε δε, χαρακτηριστικά: «Μας έχουν μάθει - τουλάχιστον στη δική μου γενιά - πως είμαστε ένα μικρό κράτος, είμαστε μικροί, είμαστε μικροί, τι μπορούμε να κάνουμε; Αυτή η επανάληψη της έννοιας του μικρού ήταν συνεχής. Ε, λοιπόν, δεν είμαστε μικροί. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Όχι μόνο στο εξωτερικό. Κι εδώ, στη "μικρή" μας χώρα».

Σημειώνεται ότι, η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 19.00, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.

Το Πρόγραμμα της Τελετής είναι το εξής:

-Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Κινηματογράφου, Καθηγητή Γιάννη Παντή.
-Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο.
-Έπαινος του τιμώμενου (Laudatio) από την Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Κινηματογράφου, Δέσποινα Μουζάκη.
-Παράλληλη προβολή αποσπασμάτων των ταινιών του Κώστα Γαβρά.
-Επίδοση Διασήμων και Αναγόρευση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Κινηματογράφου, Καθηγητή Γιάννη Παντή.
-Επίδοση πλακέτας τιμής στον Κώστα Γαβρά από τον Πρύτανη του Α.Π.Θ., Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο.
-Αντιφώνηση του τιμώμενου και συζήτηση με τους φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου και άλλα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
-Προβολή της ταινίας του Κώστα Γαβρά, «Το τσεκούρι».
-Λήξη Τελετής

Παράλληλα, αύριο στις  11.00, στην αίθουσα προβολών του Τμήματος Κινηματογράφου, στη Σταυρούπολη, ο Κώστας Γαβράς θα συναντήσει αποκλειστικά τους φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ., όπου θα τους παραδώσει ένα masterclass. Θα μιλήσει για πιο ειδικά θέματα που αφορούν στον τρόπο δουλειάς του, την προσωπική του μεθοδολογία και την κινηματογραφική του “γλώσσα”. Ακόμα, θα απαντήσει σε ερωτήματα των φοιτητών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου