Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Απειλούνται με αφανισμό οι ρινόκεροι της Νοτίου Αφρικής


EPA/ANDY RAIN

Επίπεδα-ρεκόρ καταγράφηκαν  στις θανατώσεις ρινόκερων της Νοτίου Αφρικής, για το έτος 2012, καθώς σύμφωνα με έκθεση του WWF, λαθροθήρες σκότωσαν για τα κέρατά τους 668 ζώα, έναντι 448 το προηγούμενο έτος. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι ρινόκεροι θανατώθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ, διάσημο προορισμό για σαφάρι.


Το συγκεκριμένο πάρκο, φιλοξενεί το μεγαλύτερο πληθυσμό μαύρων και λευκών ρινόκερων στη Νότιο Αφρική. Το 2011 στο πάρκο αυτό είχαν θανατωθεί 252 ζώα.

Η δραματική αύξηση των θανατώσεων των ρινόκερων προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση και σοκάρει, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2007 οι λαθροθήρες είχαν σκοτώσει μόνο 13 ρινόκερους σε ολόκληρη τη χώρα.

Από τότε όμως, η ζήτηση από ασιατικές χώρες, κυρίως την Κίνα και το Βιετνάμ έχει αυξηθεί κατακόρυφα εξαιτίας της πεποίθησης ότι η σκόνη από κέρατο ρινόκερου έχει θεραπευτικές ιδιότητες, παρότι κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται επιστημονικά.

Μάλιστα, από τις αρχές του τρέχοντος έτους έχουν θανατωθεί άλλοι 5 ρινόκεροι, σύμφωνα με το νοτιοαφρικανικό υπουργείο περιβαλλοντικών υποθέσεων.

Σημειώνεται ότι, στη χώρα ζουν περίπου 15.000 από τους 20.000 λευκούς ρινόκερους της Αφρικής, καθώς και 4.800 κρισίμως απειλούμενοι μαύροι ρινόκεροι.

Όσον αφορά  τις συλλήψεις που σχετίζονται με τη λαθροθηρία, το 2012 έφθασαν τις 267, από 165, τον προηγούμενο χρόνο.

Στο μεταξύ, για την αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού θέματος, οι αρχές έχουν προχωρήσει στη λήψη μέτρων, μεταξύ άλλων, στο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ έχει αναπτυχθεί στρατιωτική δύναμη, η οποία υποστηρίζεται από κατασκοπευτικά αεροσκάφη.

Παράλληλα, μετά από την υιοθέτηση αυστηρότερων κριτηρίων, το 2012 εκδόθηκαν μόλις 90 άδειες κυνηγιού ρινόκερων, έναντι 222, το 2011. Πέρυσι υπεγράφη ακόμα, διμερής συμφωνία με το Βιετνάμ, με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Επίσης, με ένα νέο σύστημα «συναγερμού», που εισήγαγε η Κένυα, προσδοκάται μείωση της λαθροθηρίας μέχρι και κατά 90%.Ο εν λόγω συναγερμός θα ειδοποιεί τους δασοφύλακες μέσω γραπτού μηνύματος στα κινητά τους, κάθε φορά που ανιχνεύει ύποπτες κινήσεις, π.χ. την παραβίαση ενός φράχτη. Το μήνυμα θα κατευθύνει τους φύλακες στο σημείο, ενώ την ίδια ώρα θα αποστέλλονται ενισχύσεις.

Επισημαίνεται ότι, στην Κένυα, την περασμένη εβδομάδα θανατώθηκε μία ολόκληρη οικογένεια 11 ελεφάντων.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου