Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Η ευρωπαϊκή κοινωνία γερνά-Η φτώχεια απειλεί τους ηλικιωμένους



Περίπου 120 εκατομμύρια συνταξιούχοι ζουν σήμερα στην Ε.Ε., αριθμός που αντιστοιχεί στο 24% του συνολικού πληθυσμού. Η ευρωπαϊκή κοινωνία γερνά, λόγω δημογραφικών αλλαγών, ενώ παράλληλα οι ηλικιωμένοι απειλούνται από τη φτώχεια λόγω δύο βασικών παραμέτρων: Από τη μια ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε εργασιακή ηλικία μειώνεται διαρκώς και από την άλλη αυξάνονται τα ποσοστά ανεργίας, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται οι συντάξεις.




Κι αυτό τη στιγμή που, ενώ λίγα χρόνια πριν η εικόνα του φτωχού συνταξιούχου ήταν σχετικά σπάνια για χώρες όπως η Μ. Βρετανία και η Γερμανία, πολλοί ηλικιωμένοι απειλούνται και εκεί όχι μόνο με κοινωνική υποβάθμιση, αλλά ακόμη και με υπαρξιακή κρίση.



Στο μεταξύ, επιδείνωση των συνθηκών κυρίως για χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, προβλέπει ο Διευθυντής του τμήματος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ιδρύματος Φρίντριχ-Έμπερτ, Μίχαελ Ντάουερστεντ: «Σε αυτές τις χώρες παρατηρούνται ποσοστά φτώχειας στους ηλικιωμένους μεταξύ 20% και άνω του 27%, τη στιγμή που στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 14,9%. Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα -εν μέρει και εξαιτίας των προγραμμάτων λιτότητας- αυτή η τάση θα ενισχυθεί. Με σιγουριά στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου άλλωστε οι συντάξεις μειώθηκαν δραστικά».



Σημειώνεται ότι, μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας σε προχωρημένη ηλικία, αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, καθώς παρά την ευρωπαϊκή αρχή της «ίσης αμοιβής για ίση εργασία» που ορίζει η Συνθήκη της Ρώμης από το 1957, οι γυναίκες στην Ε.Ε. λαμβάνουν κατά μέσο όρο 17% χαμηλότερες αμοιβές συγκριτικά με τους άνδρες.

Στο γεγονός αυτό αντέδρασε προ μηνών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακηρύσσοντας το 2012 σε «ευρωπαϊκό έτος ενεργού γήρανσης και αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών», προτείνοντας να εργάζονται περισσότερο τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες, αλλά και την προσαρμογή του ορίου συνταξιοδότησης στο προσδόκιμο ζωής.

Μάλιστα, σε παλαιότερη δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την κοινωνική Ένταξη, Λάζλο Αντόρ, είχε επισημάνει:

«Είναι πολύ σημαντικό να σκεφθούμε εγκαίρως το εισόδημα των ηλικιωμένων, να προωθήσουμε την απασχόληση και να φροντίσουμε οι άνθρωποι να καταβάλλουν τις εισφορές τους για περισσότερο χρόνο. Έτσι μπορούμε να οικοδομήσουμε καλύτερα θεμέλια για τις συντάξεις».



Πηγή: www.dw.de













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου