Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013

Νάουσα: Αποκριάτικο κέφι και παράδοση


Σε κλίμα εορταστικό η Νάουσα υποδέχθηκε τελευταίο Σαββατοκύριακο των αποκριών.

Παρά το τσουχτερό κρύο (5 °C), η αποκριάτικη διάθεση ήταν διάχυτη παντού, από καφετέριες, όπου οι μαγαζάτορες έψηναν σουβλάκια και πρόσφεραν στους πελάτες, μέχρι έξω στο δρόμο, όπου αρκετός κόσμος χόρευε παραδοσιακούς μακεδονίτικους χορούς ή έκανε χάζι τους οργανοπαίχτες.

Παραδοσιακές μελωδίες ακούγονταν παντού με τη συνδυασμό κλαρίνου, τυμπάνου και ακορντεόν, ενώ το κέφι και ο ενθουσιασμός ήταν έκδηλα σε όλα τα πρόσωπα που συναντούσες.


Η πλειοψηφία του συγκεντρωμένου κόσμου, δεν ήταν μασκαρεμένοι, εκτός από κάποια αστεία καπελάκια που φορούσαν και κάποια αξεσουάρ αποκριάτικα. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα μικρά παιδάκια, που έκλεψαν την παράσταση με τις πρωτότυπες και ευφάνταστες στολές τους.


 Α, και να μην ξεχάσουμε το σκύλο μασκότ απέναντι από το πάρκο της Νάουσας, με το αποκριάτικό καπελάκι του και την κίτρινη μπάλα του, που δεν την άφηνε δευτερόλεπτο… 


Ο «πρόσωπος» της Νάουσας (μεγάλη μάσκα ανδρικής μορφής) δέσποζε σε όλα τα μπαλκόνια και τις εξώπορτες μαγαζιών, καθώς εντάσσεται στο παραδοσιακό έθιμο με τις Μπούλες, ένα πανάρχαιο αποκριάτικο της μακεδονικής πόλης. 


Οι Μπούλες είναι πάντα άντρες, ακόμη και η μοναδική γυναικεία μορφή του Μπουλουκιού, η Νύφη γεγονός διόλου τυχαίο.  Το έθιμο συνδέεται με τις τελετές φυλετικής μύησης και ενηλικίωσης κατά την οποία ο νέος, ντυμένος με γυναικεία ρούχα και οδηγούμενος από ανύπαντρους της φυλής, θα μυηθεί με τη σειρά του στα μυστικά της, θα αποβάλλει τη γυναικεία ενδυμασία και θα μεταμορφωθεί σε άνδρα.  


Οι Μπούλες συνδέθηκαν, ωστόσο, και με τον αγώνα κατά της Τουρκοκρατίας, από όπου έχει μείνει ο εντυπωσιακός χορός με τα γιαταγάνια που κρούονται στην αποκορύφωσή της μυσταγωγίας.

Βάνα Ψυχογιού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου