Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Δ. Σύμβουλος Θεσσαλονίκης καταγγέλει συσσίτια του δήμου με κρέας αλόγουΤέλος δεν έχει το θέμα με προϊόντα που περιέχουν κρέας αλόγου. Αυτή τη φορά, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Χρήστος Μάτης, κατήγγειλε προϊόντα που περιέχουν κρέας αλόγου σε συσσίτια του δήμου, αφήνοντας νύξεις για παιχνίδια της εταιρίας που διέθετε τα προϊόντα με τον δήμο.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ της 14ης Μαρτίου 2013, επισημαίνει ότι «θετικά δείγματα, ως προς την παρουσία DNA αλόγου, εντοπίστηκαν, ανάμεσα σε άλλα και στα «Κεφτεδάκια ΝΑΠΟΛΙΤΕΝ κατεψυγμένα σε συσκευασία βάρους 2kg» με αριθμό παρτίδας 06021339, ημερομηνία παραγωγής 06/02/2013 και ημερομηνία λήξης 06/02/2014, που παράγονται από την εταιρεία «SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ Α.Ε.» (14ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας, Περιφερειακός Αεροδρομίου, Θέρμη)».


Τονίζει δε, ότι «στα συγκεκριμένα δείγματα ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50% , ενώ έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη, να ενημερώνουν το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, (RASFF) όταν εντοπίζεται παρουσία DNA αλόγου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1%».


Και συμπληρώνει:  «Σε  όλα τα θετικά δείγματα, πραγματοποιείται εργαστηριακή ανάλυση από το Γενικό Χημείο του Κράτους για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη (phenylbutazone), η οποία δεν επιτρέπεται στην διατροφική αλυσίδα και δεν πρέπει να βρίσκεται στα τρόφιμα, καθώς η παρουσία της οφείλεται σε κατάλοιπα κτηνιατρικών φαρμάκων».

Υπενθυμίζεται ότι, η εταιρεία SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ είναι εκείνη που μετά από διαγωνισμό που κατακυρώθηκε με την απόφαση 1293/12-7-2012 της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης, ανέλαβε την προμήθεια παροχής συσσιτίου σε άπορους, άστεγους, πρόσφυγες και άλλες ευπαθείς ομάδες προϋπολογισμού δαπάνης 238.802,65 € με Φ.Π.Α. Συνολικά, σύμφωνα με την απόφαση, η εταιρεία οφείλει να προμηθεύσει το δήμο με 87.850 γεύματα (350 άτομα Χ 251 ημέρες Χ 2,19€ ανά γεύμα).


Αξιοπερίεργο είναι πάντως, το ότι  η εταιρεία SPECIAL ΕΔΕΣΜΑΤΑ, το καλοκαίρι του 2012, είχε διαθέσει ένα μέρος της αμοιβής της από τη συγκεκριμένη ανάθεση, για την κάλυψη υποχρεώσεων που είχε έναντι του Δήμου, το MAISON CRYSTAL. Έκτοτε και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν πληρωνόταν τακτικά για τις υπηρεσίες που προσέφερε.


Τα ερωτήματα στα οποία οφείλει να απαντήσει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι τα εξής: 


-Πόσες μερίδες “κεφτεδάκια ΝΑΠΟΛΙΤΕΝ” από την παρτίδα 06021339, διατέθηκαν στα συσσίτια απόρων;

-Έχει ζητήσει να ενημερωθεί από το Γενικό Χημείο, για το ενδεχόμενο να έχει εντοπιστεί φαινυλοβουταζόνη στα συγκεκριμένα δείγματα;

-Πόσες οφειλές έχει μέχρι στιγμής στην εταιρεία, για υπηρεσίες που ήδη προσέφερε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου