Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Πρωταθλητής στην ανακύκλωση

Συγκέντρωση 3.640 λίτρων τηγανόλαδων μέσα σε 2,5 περίπου χρόνια

Σε πρωταθλητή της ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης  των τηγανόλαδων αναδεικνύεται ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, αποτελώντας παράδειγμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης  και σημείο πανελλήνιας αναφοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τα τηγανόλαδα  παράγεται βιοκαύσιμο, που διοχετεύεται σε σχολικά συγκροτήματα του δήμου για τις ανάγκες θέρμανσης. 


Μάλιστα, θεαματική ήταν η άνοδος  των δεικτών συμμετοχής νέων νοικοκυριών στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης τηγανέλαιων και η συλλογή των ποσοτήτων (λίτρα), γεγονός που προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών δήμων και σχολείων της επικράτειας, ώστε να απευθύνονται στο Γραφείο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου (Γ.Π.Α.) για την προώθηση της πρωτοβουλίας και στην περιοχή τους. 

Στατιστικά στοιχεία


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γ.Π.Α, το 2012 έκλεισε με αύξηση 81,70% στον αριθμό των νέων νοικοκυριών που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία, δηλαδή από τα 399 που ήταν το 2011, έφτασαν στα 725 το 2012. 


Παράλληλα, απίστευτη άνοδο σημείωσε και η ποσότητα που συλλέχθηκε, παρουσιάζοντας  αύξηση 200,76%, δηλαδή 1.985 λίτρα το 2012 έναντι 660 του 2011.


Συνολικά από την έναρξη του προγράμματος ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης των μαγειρικών ελαίων, τον Αύγουστο του 2010 μέχρι σήμερα, από τα συνολικά 1.343 νοικοκυριά, έχουν συγκεντρωθεί 3.460 λίτρα.


Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι,  μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί και παραληφθεί 1.240 λίτρα βιοντίζελ, που διοχετεύτηκαν στις δεξαμενές σχολείων της περιοχής, ενώ εκκρεμεί η παραλαβή των υπολοίπων 1.880 λίτρων βιοντίζελ από το Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας (Κοζάνη), με το οποίο συνεργάζεται ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου