Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Σχέδιο ΑΘΗΝΑ: Έντονες κινητοποιήσεις φοιτητών ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας



 Αύριο απεργούν οι καθηγητές ΤΕΙ

Μέχρι την Παρασκευή  22 Μαρτίου θα συνεχιστεί η κατάληψη του ΤΕΙ στην Κοζάνη, όπως αποφασίστηκε από τους σπουδαστές του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ενώ σήμερα το μεσημέρι θα κλείσουν τα διόδια του Πολυμύλου, με ελεύθερη διέλευση των διερχομένων αυτοκινήτων, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ.


Την ίδια στιγμή, προγραμματίζεται σήμερα για τις 20.00, συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης και ολονύχτια διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο, με συναυλίες και άλλα δρώμενα.

Για αύριο στις 15.00, θα διοργανωθεί ανοιχτή συζήτηση για το σχέδιο Αθηνά στο Αμφιθέατρο Σπύρος Αρσένης του ΤΕΙ στην Κοζάνη.

Μεθαύριο, θα πραγματοποιηθεί  νέα γενική συνέλευση με θέμα την πορεία των κινητοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, τα τμήματα του ΤΕΙ συρρικνώνονται από 20 σε 9 σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, ενώ κλείνουν ως αυτοτελή τμήματα αυτά των Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης και Βιομηχανικού Σχεδιασμού.
 
Συγχωνεύονται ακόμα, τα Τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών, με την Διοίκηση Επιχειρήσεων να μεταφέρεται εκτός Κοζάνης.

Στο μεταξύ, αύριο η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) ΤΕΙ, καλεί όλους τους Συλλόγους ΕΠ των ΤΕΙ σε 24-ωρη πανελλαδική απεργία και σε κατά τόπους συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, για την απόσυρση του σχεδίου Αθηνά. Παράλληλα, συμπαραστέκεται στο Συνάδελφο, Επ. Καθηγητή του Τμήματος ΘΕΚΑ,  καθώς και σε μία Διοικητική Υπάλληλο του ΤΕΙ Μεσολογγίου, που βρίσκονται σε απεργία πείνας (4η ημέρα), διαμαρτυρόμενοι για το εν λόγω Σχέδιο.


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΣΕΠ ΤΕΙ : «Οι τροποποιήσεις του σχεδίου "Αθηνά" που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όχι μόνον δεν βελτιώνουν το αρχικό σχέδιο, αλλά αποτελούν ξεκάθαρη απόδειξη ότι αυτό δεν βασίζεται σε επιστημονικές μελέτες».
Μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης σ’ αυτή τη φάση, συνεχίζει, «είναι η συρρίκνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και η αφαίρεση συγκεκριμένου αριθμού τμημάτων (των ΤΕΙ κατά συντριπτική πλειοψηφία) από το φετινό μηχανογραφικό των υποψηφίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις».

Επισημαίνει δε, ότι «η απόσυρση του σχεδίου "Αθηνά", αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση σήμερα για να αποφευχθούν μη αναστρέψιμες καταστροφικές ενέργειες, στην Ανώτατη Εκπαίδευση, μεταξύ άλλων, η κατάργηση βιώσιμων τμημάτων με διεθνώς κατοχυρωμένο επιστημονικό- τεχνολογικό πεδίο, η συγχώνευση τμημάτων με εντελώς ανόμοιο γνωστικό αντικείμενο και η εγκατάλειψη των σπουδών από μεγάλη μερίδα του φοιτητικού πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου