Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Κλειδώνει σήμερα το πακέτο;



Σε λιγότερο από μια ώρα, ξεκινά η κρίσιμη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών για να οριστικοποιηθεί το νέο πακέτο μέτρων.




Τα νέα μέτρα, μετά και τις ξεχωριστές ενημερώσεις που έλαβαν οι πολιτικοί αρχηγοί, φαίνεται να είναι ακόμη πιο σκληρά από όσο είχαν προαναγγελθεί. Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να έχουν κλείσει το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ (11,5+2) πριν από το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, προκειμένου την Κυριακή, που επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα, να έχουν παρουσιάσει αποτελέσματα. Στην κυβέρνηση, επιδιώκουν να έχει επέλθει μία κατ’ αρχήν συμφωνία, κατά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Σε κάθε περίπτωση, - ψηφισμένα ή μη - τα μέτρα πρέπει να παρουσιαστούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι μπορεί οι 27 ηγέτες να επεκταθούν και σε άλλα θέματα και να καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. Ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών, έκανε ορισμένες διορθώσεις εξαιρώντας από το πακέτο την περικοπή των συντάξεων του ΟΓΑ, των επιδομάτων των ΑμεΑ και την κατάργηση των δώρων για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες,
για το 2013 προβλέπεται η υλοποίηση των μέτρων ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων. Επιπλέον, άλλαξε και η αναλογία δαπανών-εσόδων, αντί για 11,5 δισ. ευρώ αναζητούνται 10,9 δισεκατομμύρια από τις δαπάνες και 3 δισ. από την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Εκτός από τις διαφορές που υπάρχουν για τα μέτρα ανάμεσα στα 3 κόμματα, διαφωνία υπάρχει και στο τρόπο ψήφισης των μέτρων. Πρόβλημα που φαίνεται πως θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει να ψηφιστεί σε ένα άρθρο και σε μια συνεδρίαση, η ΔΗΜΑΡ προτείνει δύο συνεδριάσεις, προκειμένου να σταματήσουν οι αντιδράσεις βουλευτών που προέρχονται κυρίως από το χώρο της. Από την μεριά της η ΝΔ, βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με τους βουλευτές του κόμματος προκειμένου να μην υπάρξουν διαρροές στην κρίσιμη ψηφοφορία, αλλά και δηλώσεις που πυροδοτούν περαιτέρω την ένταση.

Γιάννης Γριβόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου