Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

"Κλειστόν λόγω απεργίας"




Φώτο αρχείου
Συνεχίζουν αδιάκοπα τις κινητοποιήσεις διάφοροι φορείς, όπως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), οι γιατροί του ΕΟΠΠΥ, ενώ στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ)  και οι εφοριακοί. Την ίδια στιγμή, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν στις 11 το πρωί κτηνοτρόφοι και οι παραπληγικοί.


Ειδικότερα, τετράωρη στάση εργασίας από τις 7.00 έως τις 11.00 προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ για αύριο, διαμαρτυρόμενη για τη σύλληψη και την παραπομπή στο αυτόφωρο, τριών οδηγών απορριμματοφόρων, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής ( Π.Ε.Δ.Α.), την Τετάρτη 29 Αυγούστου. Η υπόθεση εκδικάζεται αύριο το πρωί στις 9.00, ενώ η Ομοσπονδία καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, στις 8.30. 

Την αντίθεσή της «στην προσπάθεια της τρικομματικής συγκυβέρνησης να τρομοκρατήσει και να ποινικοποιήσει κάθε κινητοποίηση των εργαζομένων», εξέφρασε σε σχετική ανακοίνωση της,  η ΠΟΕ-ΟΤΑ. 

«Οι εργαζόμενοι  αγωνίζονται για να ανατρέψουν τις αδιέξοδες μνημονιακές πολιτικές που οδηγούν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και την κοινωνία γενικότερα στη φτώχεια και την εξαθλίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, σε τετράωρη στάση εργασίας προχωρούν σήμερα οι εφοριακοί, ως αντίδραση, όπως επισημαίνουν, στις περικοπές των αποδοχών τους, την ανυπαρξία κυβερνητικού σχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τις σχεδιαζόμενες απολύσεις μέσω εφεδρείας. Η στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε στις 11.30 ως το τέλος του ωραρίου. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι, οι εφοριακοί απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και συντονισμό με άλλους κλάδους, ενώ έχουν ήδη εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, λουκέτο βάζουν και σήμερα πολλές υπηρεσίες των Δήμων λόγω της κινητοποίησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) που διαμαρτύρονται για την ελλιπή χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την  απόφαση της κυβέρνησης για περαιτέρω περικοπές  των πόρων που προορίζονται για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μάλιστα, σήμερα  συνεδριάζει εκ νέου το ΔΣ της ΚΕΔΕ, με σκοπό να γίνει μια πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων  των κινητοποιήσεων και εν συνεχεία  να αποφασιστούν οι περαιτέρω δράσεις και πρωτοβουλίες.

Ήδη, χθες,
 εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ ενημέρωσαν τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι δεν καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα  των εργαζομένων από τους 14 δήμους της χώρας , ενώ αρκετοί άλλοι δυσκολεύτηκαν να τους τα καταβάλουν.

Ακόμα, προειδοποίησαν
 τον κ. Στουρνάρα, ότι τον επόμενο μήνα περίπου 100 δήμοι με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών, αν δεν αποδοθούν τα προϋπολογισθέντα, δηλαδή τα 2,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ προορίζεται μεταξύ άλλων για την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων και τη μεταφορά των μαθητών.

Απ’ την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι μετά την εκταμίευσή της επόμενης δόσης,  θα πραγματοποιηθεί συζήτηση εφ’ όλης της ύλης σχετικά με  όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο μέτωπο της Υγείας, συνεχίζουν μέχρι και την Τετάρτη 19/9 την επίσχεση εργασίας οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, μέχρις ότου πιστωθούν τα οφειλόμενα ποσά στους λογαριασμούς τους.

Οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό ιατροί δεν φαίνεται να  πείσθηκαν από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μ. Σαλμά, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών και τονίζουν, σε σχετική ανακοίνωσή τους, ότι «δεν αποσαφηνίζεται για ποια ποσά γίνεται λόγος, ποιους μήνες αφορούν και σε ποια κατηγορία οφειλών αναφέρονται». Ταυτόχρονα,  ζητούν άμεσα συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό.

Επισημαίνουν δε, ότι «σε περίπτωση που κατά τη συνάντηση, υπάρξουν ικανοποιητικές απαντήσεις και δεσμεύσεις είναι έτοιμοι να αναστείλουν προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι αναγκασμένοι να συνεχίσουν». 

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να οφείλει στους ιατρούς 260 εκατ. ευρώ για το 2012 και 1.110 εκατ. ευρώ για το 2010 και 2011, ενώ χρωστά και στους ασφαλισμένους περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ. Ακόμα, οφείλει να αποδώσει άμεσα τα δεδουλευμένα των πρώην ταμείων (ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΙΚΑ ΟΑΕΕ) όλων των ιατρών για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2011».

Την ίδια στιγμή, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν στις 11 το πρωί σήμερα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών και κτηνοτρόφοι.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Παραπληγικών επεδίωξε να εξηγήσει στον αρμόδιο υπουργό, τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες άνθρωποι, εξαιτίας των περικοπών στα προνοιακά επιδόματα.

Παράλληλα, οι κτηνοτρόφοι είχαν ως βασικά αιτήματα τη χρηματοδότηση για αγορά ζωοτροφών, αλλά και τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεών τους. 

Επισημαίνεται ότι, η κτηνοτροφία φαίνεται να έχει περιέλθει σε οριακό σημείο, καθώς οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, έχουν περιορίσει την παραγωγή-τα αποθέματα σιτηρών για ζωοτροφές (αραβόσιτος), γεγονός που έχει με τη σειρά του οδηγήσει σε εκρηκτική άνοδο των τιμών, κάτι που δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Ελλάδα. 

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, στην Αμερική, που κατέχει τα πρωτεία στις εξαγωγές αραβοσίτου, η τιμή του προϊόντος διαμορφώθηκε τον Αύγουστο σε 302 δολ. ανά τόνο, έναντι 230 δολ. ανά τόνο το αντίστοιχο διάστημα του 2011. 

Παράλληλα, στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, η τιμή του αραβοσίτου κυμαίνεται στα 26 λεπτά το κιλό από 17-19 λεπτά πέρυσι, ενώ αντίστοιχη είναι και η πορεία στην τιμή του κριθαριού, που έχει φτάσει τα 30 λεπτά το κιλό, από 18 λεπτά πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου