Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

“Κλείδωσε” για το 2014 το δημοψήφισμα στη Σκοτία


Με την υπογραφή του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, και του επικεφαλής της κυβέρνησης του Εδιμβούργου, Αλεξ Σάλμοντ, κλείδωσε το αίτημα της Σκοτίας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την ανεξαρτησία της, από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Κάμερον δήλωσε ότι σέβεται το λαό της περιοχής που έφερε στην εξουσία το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας, και για το λόγο αυτό φρόντισε να δρομολογηθεί το δημοψήφισμα,το οποίο επιθυμούσαν οι κυβερνώντες.

Μάλιστα, οι δυο μεριές συμφώνησαν και στο αίτημα του Εδιμβούργου για μείωση κατά δύο χρόνια στο όριο ηλικίας για συμμετοχή στις κάλπες, ώστε να ψηφίζουν και οι 16χρονοι.

Οι κινήσεις του Κάμερον, καθιστούν σαφή την πρόθεση του Λονδίνου, να διενεργηθεί το δημοψήφισμα χωρίς προσκόμματα, ώστε να μην υπάρχουν “σκιές” στο αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή οι Βρετανοί έστειλαν μήνυμα στους Σκοτσέζους ότι έχουν δυο επιλογές: την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την πλήρη αποχώρηση.

Ο Σάλμοντ και οι Σκοτσέζοι εθνικιστές εμφανίσθηκαν ικανοποιημένοι από τις εξελίξεις, αλλά δεν κατάφεραν να κρύψουν ότι ήθελαν κάτι παραπάνω. Το αίτημα του Εδιμβούργου για την προσθήκη ενός ακόμη ερωτήματος στο δημοψήφισμα απορρίφθηκε, καθώς αφορούσε την ενισχυμένη αυτονομία.

Την ίδια στιγμή, αναλυτές εκτιμούν πως το εκλογικό σώμα θα προτιμήσει την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η επίκληση από τους εθνικιστές των ενεργειακών αποθεμάτων στη Βόρεια Θάλασσα δεν είναι αρκετή για να πείσει την πλειοψηφία των 5,2 εκατομμυρίων πολιτών σχετικά με ένα καλύτερο μέλλον.

Η Σκοτία χρηματοδοτείται με δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες από Λονδίνο, ενώ τυχόν ανεξαρτησία της θα σημάνει την αποκοπή και από ευρωπαϊκούς πόρους, αφού θα πρέπει να υποβάλει αίτημα για ένταξη.

Γριβόπουλος Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου