Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Metron Analysis: Προβάδισμα 2,2% στο ΣΥΡΙΖΑ-Γενικότερη απογοήτευση απ' την κυβέρνηση



Παρά την έντονη απογοήτευση που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, την απαισιοδοξία για το μέλλον των ίδιων και της χώρας, την άποψη σχεδόν των μισών ερωτώμενων ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει και την απαίτησή μεγάλου ποσοστού να καταγγελθεί το Μνημόνιο 3, που θεωρούν ότι απέτυχε, οι ερωτηθέντες δεν φαίνεται να επιθυμούν τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, ούτε την έξοδό μας από το ευρώ.

Τα παραπάνω προέκυψαν, από έρευνα της Metron Analysis που διενεργήθηκε  για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών». Σύμφωνα με την έρευνα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες (22% έναντι 19,8% της Ν.Δ.). Παράλληλα, προηγείται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες (29,5%, έναντι 26,5% της Ν.Δ.) στην αναγωγή ψήφου επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, ενώ στην παράσταση νίκης, εμφανίζεται με 46% έναντι 26% της Ν.Δ.

 

Στο ερώτημα σχετικά με το ποιός θεωρείται δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, ανατρέπεται το έως τώρα πολιτικό σκηνικό. ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά αναδεικνύεται ο πιο δημοφιλής, ακολουθεί ο Πάνος Καμμένος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ ο έως τώρα δημοφιλέστερος πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, πέφτει στην τρίτη θέση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην τέταρτη.

Την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά πάλι, στο ερώτημα σχετικά με τον καταλληλότερο για την πρωθυπουργία, ο κ. Τσίπρας είναι ισόπαλος με τον Αντώνη Σαμαρά με ποσοστό 20%, ενώ προηγείται σταθερά ο «Κανένας» με 39%.

Η Χρυσή Αυγή σταθεροποιείται στην τρίτη θέση, ενώ σε ζητήματα που αφορούν τον νόμο και την τάξη, οι ερωτώμενοι την αναδεικνύουν, δυστυχώς, ως το καταλληλότερο κόμμα να τα διαχειριστεί.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως, ότι παρά την γενικότερη απογοήτευση από την κυβέρνηση και τους θεσμικούς παράγοντες, πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες, σε ποσοστό 61%, δεν επιθυμούν τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, ούτε την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Ειδικότερα, οι ερωτώμενοι σε ποσοστό 58% θεωρούν ότι το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή είναι αρνητικό για τη χώρα και για τους ίδιους (57%).

Κι όλα αυτά τη στιγμή που, η συντριπτική πλειοψηφία, σε ποσοστό 85%, θεωρεί ότι τα δάνεια από την τρόικα μας δίνονται για να μας εκμεταλλευτούν και όχι για να μας βοηθήσουν.

Όσον αφορά το Μνημόνιο 3, σε ποσοστό 64% οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε καταγγελία του Μνημονίου διότι απέτυχε.

Μάλιστα, οι έχοντες οικογενειακό μηνιαίο εισόδημα κάτω των 1.000 ευρώ είναι εκείνοι που, σε ποσοστό 68%, επιθυμούν την καταγγελία του Μνημονίου.

Παράλληλα, ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει, είναι ότι και εκείνοι που παίρνουν πάνω από 2.000 ευρώ τον μήνα έχουν την ίδια άποψη, σε ποσοστό 53%, έναντι 42% αυτών που θέλουν να συνεχίσουμε με το Μνημόνιο.

Σχετικά με το προφίλ των ανθρώπων που τάσσονται υπέρ της καταγγελίας, σε ποσοστό 72% είναι οι εργάτες έναντι των άλλων επαγγελματικών τάξεων. Ακόμα, να καταγγελθεί το Μνημόνιο επιθυμούν περισσότερες γυναίκες (65%) έναντι των ανδρών (64%).

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών


 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου