Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Έλβις: Ο μεγάλος θρύλος συνεχίζει να ξεσηκώνει


«Υπήρξαν πολλοί σκληροί άνδρες. Υπήρξαν διεκδικητές. Και υπήρξαν υποψήφιοι. Αλλά, υπάρχει μόνο ένας βασιλιάς».


 Μ’ αυτά τα λόγια ο πασίγνωστος ροκ τραγουδιστής και συνθέτης Bruce Springsteen, χαρακτηρίζει το βασιλιά της Ροκ εν Ρολ, Elvis Presley, ο οποίος με το θάνατό του στις 16 Αυγούστου 1977 άφησε ένα ανεκπλήρωτο κενό. Παρόλο που έχουν περάσει 35 χρόνια απ’ όταν σταμάτησε να τραγουδάει μία από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα, οι εκατοντάδες χιλιάδες φαν του εξακολουθούν να ξεσηκώνονται μόνο και μόνο στο άκουσμα του ονόματός του. Σήμερα, αναμένεται να κατακλείσουν την Γκρέισλαντ στο Μέμφις, το σπίτι που έδωσε το όνομα της μητέρας του, για να τον τιμήσουν με διάφορες εκδηλώσεις όπως συναυλίες, εκθέσεις, προβολές ταινιών του κ.α. Και όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια μέρα, τα χιλιάδες κεριά και το έντονα συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα, θα αποδώσουν έναν φόρο τιμής στον Elvis, που τον ήξεραν σε κάθε γωνιά της γης με το μικρό του όνομα.
Μικρό βιογραφικό
Ο Elvis γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1935, σε ένα σπίτι 2 δωματίων στο Τούπελο του Μισισιπή. Ο δίδυμος αδερφός του πέθανε στη γέννα, αφήνοντας τον Elvis να μεγαλώσει ως μοναχοπαίδι. Οι μουσικές επιρροές του ήταν η ποπ και η κάντρυ μουσική της εποχής, ένα είδος εκκλησιαστικής μουσικής (gospel) και η r&b μουσική που άκουγε ως έφηβος. Το 1954 ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα με τη θρυλική δισκογραφική εταιρεία Sun records στο Memfis. Αυτή ήταν η αρχή για μια λαμπρή διεθνή καριέρα στο χώρο της μουσικής αλλά και του θεάματος αργότερα. Από το 1956 έως το 1977 κυκλοφόρησε 75 άλμπουμ.

                                                        
 

Παράλληλα, πρωταγωνίστησε σε 33 ιδιαίτερα κερδοφόρες ταινίες, αν και αμφιλεγόμενες από τους κριτικούς, συμμετείχε ως guest star σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές, ενώ οι live συναυλίες του έσπαγαν ταμεία. Πούλησε πάνω από έναν δισεκατομμύριο δίσκους σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ανάμεσα σε άλλα βραβεία, ήταν υποψήφιος14 φορές για τα βραβεία grammy, στα οποία διακρίθηκε 3 φορές. Σε ηλικία 36 ετών βραβεύθηκε με το Grammy Lifetime Achievement για τη συνολική προσφορά του στο καλλιτεχνικό στερέωμα.




 

Τελικά, αυτός θρύλος της πoπ μουσικής άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 42 ετών, χωρίς ακόμα να έχουν διευκρινιστεί πλήρως τα αίτια του θανάτου του. Αυτό που κυριάρχησε είναι ότι πέθανε από καρδιακή αρρυθμία, λόγω της κακής ποιότητας ζωής και των μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων που έπαιρνε. Ωστόσο, κάποιοι ακόμα θέλουν να πιστεύουν και το υποστηρίζουν έντονα, ότι ο Βασιλιάς ζει…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου