Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Και η πίστωση καλά κρατεί


Σε ένα φαύλο κύκλο ταλαιπωρίας και αδιεξόδου μπαίνουν για άλλη μία φορά οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠYΥ, καθώς ένας μετά τον άλλο οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας διακόπτουν τη χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει, αντιδρώντας στην στάση του ΕΟΠYΥ όσον αφορά τις οφειλές του προς τον κλάδο τους. Παράλληλα, αρχίζουν οι κινητοποιήσεις στους κατά τόπους συλλόγους , ενώ  η Γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου όπου θα αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι  έχει προγραμματιστεί για τις 25 Αυγούστου.



Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι μόνο στη Μαγνησία τα χρέη του δημοσίου προς κάθε φαρμακοποιό, από τα συνολικά 230 ανέρχονται από 10.000 έως 100.000 ευρώ (www.skai.gr)

Ειδικότερα, ακολουθώντας το παράδειγμα  των φαρμακοποιών της  Ευβοίας και της Φλώρινας, μόνο τις μετρητοίς χορηγούν φάρμακα πλέον και οι σύλλογοι Γρεβενών, Μαγνησίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Κυκλάδων  και όλης της Κρήτης, αφού όπως τονίζουν, «λόγω των συσσωρευμένων χρεών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας»(www.skai.gr). Παράλληλα, τη διακοπή πίστωσης ξεκινάνε οι Σύλλογοι  Κέρκυρας και Κοζάνης στις 20 Αυγούστου και στις 22 Αυγούστου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης.


Σύμφωνα με την πλειονότητα των φαρμακοποιών η κατάσταση τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο καθώς από τη μία ο ΕΟΠΥΥ τους χρωστάει χρήματα πολλών μηνών και από την άλλη οι φαρμακαποθήκες και οι φαρμακευτικές εταιρείες απαιτούνε να πληρωθούν της μετρητοίς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ελλείψει κονδυλίων κανένα από τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε ο ΕΟΠΥΥ δεν τηρήθηκε, ούτε για τις ιατρικές συνταγές του Μαΐου που αγγίζουν τα 117 εκατομμύρια ευρώ, ούτε για εκείνες του Ιουνίου που ανέρχονται στα 145 εκατομμύρια ευρώ(www.skai.gr).

Από την πλευρά του ο υπουργός  Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος σε συνέντευξή του  στα «Επίκαιρα»,  τονίζει ότι κανένας ασφαλισμένος δεν θα στερηθεί τα απαραίτητα. «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα εξακολουθήσουν να έχουν άμεση πρόσβαση στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες τις οποίες προσφέρει το ΕΣΥ. Παράλληλα οι ασθενείς δεν πρόκειται να στερηθούν τα φάρμακα, που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των παθήσεών τους», επισημαίνει ο κ. Λυκουρέντζος.

Κι αυτό τη στιγμή που, για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μόνο ένα φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, το οποίο εξυπηρετεί καθημερινά πάνω από 400 ασφαλισμένους με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, άτομα με μεσογειακή αναιμία κ.α. και αυτό με προσωπικό μόλις 9 ατόμων. Παράλληλα, άτομα με άλλα προβλήματα υγείας , που χρειάζονται να παίρνουν καθημερινά φάρμακα για να μπορούν να επιβιώσουν, όπως ο ινσουλοεξαρτώμενος διαβήτης, δεν μπορούν να βρουν φάρμακα ούτε στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ (δεν υπάρχει στη λίστα) ούτε σε δημόσια Νοσοκομεία. Οπότε αναγκάζονται να πληρώνουν  στα φαρμακεία στην καλύτερη περίπτωση 170 ευρώ. Τα λεφτά αυτά βέβαια, κανείς δεν ξέρει πότε θα τα πάρει πίσω από το ταμείο του. Τι θα κάνουν λοιπόν οι  άνθρωποι που ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία; Ούτε καν από την πρόνοια δεν μπορούν να  προμηθευτούν φάρμακα γιατί πρέπει να είναι ανασφάλιστοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου