Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

“Ναι σε όλα”. Θα το πούνε όλοι;



Όπως όλα δείχνουν η παρουσίαση των μέτρων και η ψήφισή τους από την Βουλή έχει μπει σε τελική ευθεία, και όπως είναι λογικό τα τρία κόμματα της κυβέρνησης ψάχνουν να βρουν τους “αντάρτες”.


Αυτό που γνωρίζουν σίγουρα σε Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά, είναι πως το πακέτο των μέτρων δεν θα περάσει με 179 ψήφους, όση είναι δηλαδή και η δύναμη τους. Ωστόσο, ο μεγάλος τους φόβος είναι πως η πλειοψηφία των βουλευτών έχει εκλεχθεί για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο και έτσι δεν γνωρίζουν τις αντιδράσεις τους.

Όπως τονίζει και έμπειρος κοινοβουλευτικός: “Γιατί να θέλει κάποιος να χρεωθεί στην τοπική του κοινωνία ένα τέτοιο πακέτο μέτρων; Αν το καταψηφίσει μπορεί να ευελπιστεί ότι θα επανεκλεγεί”, ενώ για τους παλιούς σημειώνει: “Δύσκολα κάποιος που έχει ψηφίσει Μνημόνιο 1 και 2, θα μπορεί να βγει καθαρός και να πείσει ότι είναι αντάρτης”.

Πιθανές απώλειες από το ΠΑΣΟΚ

Το κόμμα που ανησυχεί περισσότερο για τις διαρροές είναι αυτό της Ιπποκράτους, καθώς υπολογίζουν πως 7-8 βουλευτές μπορεί και να καταψηφίσουν το νέο πακέτο. Ήδη πρωτοκλασάτα ονόματα, έχουν εκφράσει δημόσια τις αντιρρήσεις τους ,μεταξύ αυτών ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Γιάννης Δριβελέγκας. Σχεδόν σίγουρη θεωρούν την καταψήφιση των μέτρων από τον Γιάννη Κουτσούκο, ο οποίος όντας υφυπουργός εργασίας δεν δίστασε να παραιτηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς διαφώνησε με την τρόικα.

3 Όχι από την ΔΗΜΑΡ;

Πονοκέφαλος επικρατεί και στη ΔΗΜΑΡ καθώς από τα 17 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τουλάχιστον 3 φέρονται να είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν τα μέτρα. Πρόκειται για τους: Κ.κ. Μιχελογιαννάκη και Βουδούρη, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τον βουλευτή Μαγνησίας Πάρι Μουτσινά, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα: “Αυτά τα μέτρα δεν ψηφίζονται. Περιμένω από τον Φώτη Κουβέλη να καταλάβει ότι η συγκυρία είναι διαφορετική και να αλλάξουμε στάση”.

Ανησυχία και στην Νέα Δημοκρατία

Την ηρεμία και την βεβαιότητα πως τα μέτρα θα ψηφιστούν από όλους τους βουλευτές της, διαδέχεται η ανησυχία λόγω ορισμένων διαρροών, μετά και την δημοσιοποίηση της λίστας του ΣΔΟΕ.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Νικήτα Κακλαμάνη το Σάββατο, που υποστήριξε ότι η εμπλοκή του στη λίστα του ΣΔΟΕ ούτε θα τον φιμώσει, ούτε θα τον κάνει να αλλάξει στάση στη ψηφοφορία της.

Τέλος, παρόλη την ανησυχία που επικρατεί στα τρία κόμματα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης δήλωσαν πως δεν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, αντιθέτως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θα κρατήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στους αντάρτες βουλευτές του.

Γιάννης Γριβόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου