Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα



Συνεχίζονται σήμερα το πρωί οι επαφές των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, ενώ μετά τις 4 το απόγευμα, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μεταβούν στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θα συναντηθούν με τον υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό αναπληρωτή, Χρήστο Σταϊκούρα.



Στα εργασιακά, οι απαιτήσεις της  τρόικας είναι να περικοπούν ακόμα και αναδρομικά οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης, και να μειωθεί ο χρόνος προειδοποίησης μέχρι 3 μήνες. Ταυτόχρονα, εμμένει στη θέση της να απολυθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν σε οργανισμούς που κλείνουν ή συγχωνεύονται. Ωστόσο η αντιπρόταση της κυβέρνησης, είναι να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να απολυθούν οι επίορκοι-ακατάλληλοι υπάλληλοι.

Ειδικότερα, στο κείμενο που έδωσαν οι δανειστές στην κυβέρνηση περιλαμβάνεται αναδρομική μείωση των αποζημιώσεων. Την ίδια στιγμή, η τρόικα ζητάει τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης μέχρι τρεις μήνες, θεσπίζοντας ανώτατο όριο την ελάχιστη νόμιμη αποζημίωση στους 12 μήνες. Για όσους για παράδειγμα έχουν 16 χρόνια εργασίας και απολυθούν μετά το νέο καθεστώς, θα πάρουν 12 μισθούς όσους δικαιούνται και τώρα.

Όσοι εργάζονται περισσότερα χρόνια από τα 16, με το νέο καθεστώς θα πάρουν το ανώτερο όριο, δηλαδή τους 12 μήνες. Σε περίπτωση που κάποιος έχει ήδη απολυθεί και βρίσκεται στο στάδιο καταβολής της αποζημίωσης από τον εργοδότη, ο μισθωτός αυτός, όπως γράφει το κείμενο της τρόικας, διαμορφώνεται ως εξής :“Το ποσό που θα υπερβαίνει τους 12 μήνες, θα υπόκειται σε ανώτατο όριο που θα ισοδυναμεί με 6 φορές τον εθνικό κατώτατο μηνιαίο μισθό”.

Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει ήδη απολυθεί και είχε εργαστεί 21 έτη και θα έπρεπε να πάρει 17 μισθούς, θα πάρει 12 μισθούς συν το 6πλάσιο του κατώτατου (586Χ 6= 3.516). Εάν ο μισθωτός αυτός έπαιρνε 1.000 ευρώ αντί λοιπόν να πάρει 17.000 θα πάρει 12.000 συν 3.516 ευρώ.

Κατώτατος και τριετίες

Με βάση το νέο πλαίσιο, ο βασικός κατώτατος μισθός, το επίδομα ωρίμανσης και τα οικογενειακά επιδόματα που καθορίζει η εθνική γενική συλλογική σύμβαση θα αντικατασταθεί από έναν ελάχιστο μισθό που θα νομοθετηθεί από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους.
Χρόνος εργασίας και άδειες

Για την ενίσχυση της ελαστικότητας της εργασίας, η τρόικα προβλέπει:

1) Συμφωνίες σχετικά με τις ρυθμίσεις του χρόνου εργασίας ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο, έξω από τα αναφερόμενα στις συλλογικές συμβάσεις.
2) Επιμήκυνση του μέγιστου αριθμού ημερών εργασίας σε 6 μέρες τη βδομάδα σε όλους τους εργασιακούς τομείς .
3) Eλάχιστο όριο ξεκούρασης ημερησίως σε 11 ώρες.
4) Η συνεχής 15νθημερη άδεια να μπορεί να παρθεί οποιαδήποτε στιγμή όλο το χρόνο σε εποχιακά επαγγέλματα.

ΠΗΓΗ: www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου