Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Γυάλινος Κόσμος: Γυάλινο κέρας ή υποταγή στην ομοιομορφία;



 Παγκόσμια ημέρα θεάτρου

«Καθένας από εμάς έχει κάτι ξεχωριστό, μερικοί έχουν πολλά. Το παν είναι να ανακαλύψεις τι είναι το ξεχωριστό που κρύβεις μέσα σου εσύ…», είπε ο Τζιμ Ο’ Κόννορ απευθυνόμενος στη Λώρα Γουίνγκφηλντ , στο “ Γυάλινο Κόσμο” του Tennessee Williams.

Παγκόσμια ημέρα θεάτρου σήμερα και τι πιο επίκαιρο από το να παραθέσουμε ένα απόσπασμα από το εκπληκτικό θεατρικό έργο του Tennessee Williams “ Γυάλινος Κόσμος”, που διαπραγματεύεται μια ξεχωριστή κοπέλα τη Λώρα Γουίνγκφηλντ, η οποία όμως δεν αντιλαμβάνεται την ιδιαιτερότητά τας, μάλιστα νιώθει άσχημα και κατώτερη απέναντι στους άλλους και ζει στο δικό της γυάλινο κόσμο, στην ασφάλεια της συλλογή της  από γυάλινα ζωάκια. Μέχρι που έρχεται στη ζωή της ο Τζιμ Ο’ Κόννορ, ο οποίος τη βγάζει για λίγο από το γυάλινο κόσμο της, με κίνδυνο όμως να χάσει την ιδιαιτερότητά της, όπως ο μονόκερος  χάνει το κέρας του και γίνεται όμοιο με τα άλλα αλογάκια.

1η Έκδοση



Απόσπασμα


ΤΖΙΜ
 Έπεσε τίποτα;

ΛΩΡΑ
 Ναι. 

ΤΖΙΜ
Ελπίζω να μην ήτανε το γυάλινο άλογο με το κέρατο.

ΛΩΡΑ
Αυτό ήτανε!

ΤΖΙΜ
Ωχ! Κι έσπασε;

ΛΩΡΑ
Τώρα είναι σαν τα’ άλλα άλογα.

ΤΖΙΜ
Έχασε το -;

ΛΩΡΑ
Ναι το κερατάκι του. Αλλά δεν πειράζει. Μπορεί να είναι για το καλό του.

ΛΩΡΑ
….Θα φανταστώ ότι του κάναν εγχείρηση. Του βγάλανε το κερατάκι για να μη νιώθει αφύσικος. Τώρα θα νιώθει καλύτερα ανάμεσα στα υπόλοιπα άλογα, που δεν είχανε κέρατα.

Άνθρωποι:  Ψυχές φτιαγμένες από γυαλί. Στην πορεία των ζωών μας συναντάμε χτυπήματα. Καθ’ ένας μας σπάει σε διαφορετικά σημεία και μας μένουν ελαττώματα, κάτι σαν την αναπηρία της  Λώρα Γουίνγκφηλντ . Άλλοι ζητάμε καταφύγια σε γυάλινους κόσμους και άλλοι πολεμάμε να διαφυλάξουμε το δικό μας γυάλινο κέρας, εκείνο το μοναδικό χαρακτηριστικό, που κάνει τον καθέναν μας να ξεχωρίζει απ’ όλους τους άλλους. Μερικές φορές το χάνουμε και παραδιδόμαστε στην ισοπέδωση της ομοιομορφίας και άλλες φορές το ακολουθούμε και χαράζουμε δικά μας μονοπάτια. Γιατί ακόμα κι αν συνήθως λάμπουμε στο φως των άλλων, ακόμα κι αν το γυαλί σπάει εύκολα, πολλοί από εμάς ζούμε με την ελπίδα ότι θα καταφέρουμε να νικήσουμε όλον τον κόσμο, με μόνο μας όπλο ένα μικρό κομμάτι εύθραυστο γυαλί (από τη σειρά του Mega Singles 2).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου