Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Το χειρότερο μακελειό στην ιστορία των ΗΠΑ

20 παιδιά Δημοτικού νεκρά, από επίθεση 20χρονου σε φρενήρη κατάσταση

Μια αδιανόητη τραγωδία εκτυλίχθηκε χθες το απόγευμα στην πολιτεία του Κονέκτικατ των ΗΠΑ, όταν 20χρονος άνδρας άνοιξε πυρ στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook της πόλης Νιούτον, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων, ανάμεσά τους 20 παιδιά ηλικίας 5 έως 10 ετών, με το πρακτορείο Associated Press να χαρακτηρίζει την τραγωδία ως την «χειρότερη σχολική επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με την αστυνομία, 18 παιδιά πέθαναν επί τόπου, ενώ τα υπόλοιπα δύο ξεψύχησαν καθώς διακομίζονταν στο νοσοκομείο.


Το χρονικό της απίστευτης αυτής αιματηρής τραγωδίας, όπως μεταδίδουν οι New York Times, είχε ως εξής: Ο 20χρονος Άνταμ Λάνζα, ο οποίος φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, εισέβαλε σε αίθουσα όπου δίδασκε η μητέρα του και αφού την σκότωσε πυροβόλησε τους μαθητές. Προτού αυτοκτονήσει, πυροβόλησε μερικούς ενήλικες ακόμα.



Μάρτυρες έκαναν λόγο  για πάνω από 100 πυροβολισμούς, πολλοί απ’ τους οποίους ακούστηκαν από την αίθουσα του νηπιαγωγείου. Τέσσερα όπλα έχουν βρεθεί στο πτώμα του 20χρονου, περιλαμβανομένων κυνηγετικών καραμπινών.


Σύμφωνα με το CBS, ένας ακόμα νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του δράστη και πιθανόν πρόκειται για τον πατέρα του. Νεκρός βρέθηκε και ο αδερφός του δράστη σε σπίτι στο Ν. Τζέρσευ, όπως μετέδωσε το  CNN, ωστόσο το Fox News αντιτείνει πως ένας αδελφός του δολοφόνου έχει συλληφθεί.

Ασαφές παραμένει ακόμη πόσοι είναι οι τραυματίες. «Τρία άτομα, τα οποία είχαν διακομισθεί αρχικά στο νοσοκομείο, βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση», ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Ντάνμπερι Μαρκ Μπότον.

Σημειώνεται ότι, όλα τα σχολεία της περιοχής, δημόσια και ιδιωτικά, έκλεισαν άμεσα όταν έγινε γνωστό το περιστατικό.

Στο μεταξύ, την έντονη συγκίνησή του εξέφρασε χθες το βράδυ ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, αλλά και την άμεση ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για την πρόληψη μελλοντικών μακελειών.

«Η καρδιά μας ράγισε σήμερα, για τους γονείς και τους παππούδες, τους αδελφούς και τις αδελφές αυτών των παιδιών και για τις οικογένειες των θυμάτων», ανέφερε σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα. Παράλληλα, επεσήμανε δακρύζοντας: «Η πλειοψηφία αυτών που είναι τώρα νεκροί ήταν παιδιά, θαυμάσια παιδιά ηλικίας πέντε έως δέκα ετών».

Όπως σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος, οι ΗΠΑ έχουν ζήσει αρκετές φορές παρόμοιες καταστάσεις,  τονίζοντας  ότι «θα πρέπει να συγκεντρωθούν και να αναλάβουν ουσιαστική δράση για να αποτρέψουν τέτοιου είδους τραγωδίες, ανεξάρτητα από την κομματική πολιτική».

Ως φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων και  σύμφωνα με διάταγμα του Ομπάμα, οι σημαίες θα είναι μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτήρια των ΗΠΑ για τέσσερις ημέρες.

Στο μεταξύ, την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης  προκάλεσε το αιματηρό αυτό συμβάν, με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον να εμφανίζεται σοκαρισμένη μετά το τραγικό μακελειό στο σχολείο στο Κονέκτικατ.

«Η σκέψη μου είναι στα θύματα, τις οικογένειές τους και τον αμερικανικό λαό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», υπογράμμισε.

«Με μεγάλη έκπληξη και φρίκη πληροφορήθηκα για το τραγικό μακελειό στο Κονέκτικατ και ότι νέες ζωές, φορείς ελπίδας καταστράφηκαν», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση και τα θερμά συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου