Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013

Βόρεια Ελλάδα: Πλημμύρισαν σπίτια-δρόμοι και καταστράφηκαν καλλιέργειες λόγω έντονης κακοκαιρίαςΆνοιξαν κυριολεκτικά χθες οι ουρανοί στη Βόρεια Ελλάδα, μετατρέποντας πολλές περιοχές σε ποτάμια, ενώ η δυνατή νεροποντή συνοδεύτηκε από ισχυρούς ανέμους, βροντές και χαλαζόπτωση. Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και στα Γιαννιτσά Πέλλας, όπου πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι, ενώ καταστροφές προκλήθηκαν σε χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας.Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από σπίτια και καταστήματα δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις επενέβη για να απεγκλωβίσει ηλικιωμένους από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους, αλλά και οδηγούς από τα οχήματά τους.
Ειδικότερα, στην Αλεξάνδρεια καταγράφηκαν περίπου 180 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και περισσότερες από δέκα στη Βέροια. Ακόμη, 70 κλήσεις για αντλήσεις πλημμυρισμένων σπιτιών δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην περιοχή των Γιαννιτσών και άλλες 20 στην Αριδαία Πέλλας.
Η εικόνα στην Αλεξάνδρεια μέχρι και σήμερα το πρωί, ήταν κάτοικοι με σκούπες που προσπαθούσαν να καθαρίσουν τις αυλές τους από το χαλάζι. Το ύψος της βροχής έφτασε ακόμη και τα 50 εκατοστά, ενώ στην Αριδαία, όπου το νερό ανήλθε στους 20 πόντους, πλημμύρισε το Δημαρχείο Αλμωπίας. Από την κακοκαιρία σημειώθηκαν και διακοπές ηλεκτροδότησης.


Στην Πέλλα, λόγω του μεγάλου όγκου βροχής, η πολιτική προστασία και η ΔΕΗ προκάλεσαν ελεγχόμενη πλημμύρα στο φράγμα στο ύψος Σκύδρας για να αποφύγουν την καταστροφή φράγματος, άνοιξαν δηλαδή τις πόρτες και πλημμύρισαν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις  για να προστατέψουν τις κατοικήσιμες περιοχές.


Σημειώνεται ότι, συνεργεία του ΕΛΓΑ θα ξεκινήσουν τις επόμενες ώρες τους ελέγχους προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές που έχουν σημειωθεί σε καλλιέργειες στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας. Ήδη από το πρωί, αρκετοί αγρότες από τις εν λόγω περιοχές επικοινωνούν με τους αρμόδιους, προκειμένου να δηλώσουν καταστροφές.
Στο μεταξύ, δυνατή βροχόπτωση έπληξε την Κοζάνη και την Καστοριά, μετατρέποντας και εκεί δρόμους σε ποτάμια, ενώ σε δέκα περιπτώσεις επενέβη η Πυροσβεστική Υπηρεσία για άντληση νερών από σπίτια.

Φωτογραφία:  Motionteam
Παράλληλα, κλειστή είναι από νωρίς το πρωί, λόγω συσσώρευσης μεγάλου όγκου υδάτων στο οδόστρωμα, η Εγνατία Οδός, από την Κοζάνη έως την Καλαμιά, με κατεύθυνση προς τα Ιωάννινα.

Η κυκλοφορία των οχημάτων σε αυτό το σημείο διεξάγεται από παρακαμπτήριους δρόμους, ενώ στην περιοχή επικρατεί πυκνή ομίχλη.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης, λίγο μετά τις 9 το πρωί έκλεισε στο σημείο αυτό και το ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά την εξέλιξη του καιρού, για σήμερα αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όμως σταδιακά αναμένεται βελτίωση των φαινομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου