Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης: Εκεί που οι άλλοι στρέφουν το βλέμμα αυτοί βοηθούν



Το 25% του πληθυσμού αγγίζει σήμερα ο αριθμός των ανθρώπων που αποκλείονται απ’ τις υπηρεσίες παροχής περίθαλψης, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται, ενώ όσοι απ’ αυτούς πάσχουν από ασθένειες που μπορούν να επιφέρουν το θάνατο, αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους. Και αυτό τη στιγμή που, το κράτος αποσύρεται συνεχώς από τη στοιχειώδη κοινωνική υποχρέωση να καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της χώρας.



Σ’ αυτή τη τραγική διαπίστωση οδηγείται το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης (Αισώπου 24, Θεσσαλονίκη) σε σχετική ανακοίνωση του, όπου στηλιτεύει την τακτική του κράτους, η οποία επιβάλλει ολοένα και περισσότερους αποκλεισμούς, μεταξύ άλλων:

-Αύξηση των νοσηλείων
-Μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση στους ασφαλισμένους
-Χειρότερη πρόσβαση όλων με το κλείσιμο τμημάτων και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων
-Διπλασιασμό νοσηλείων για μετανάστες χωρίς χαρτιά


Οι παραπάνω αποκλεισμοί δημιουργούν, όπως συνεχίζει η ανακοίνωση, μια εγκληματική συνθήκη, η οποία περιλαμβάνει έλλειμμα στην υγεία όλων μας και πλήθος προσωπικών τραγωδιών, με ακραία μορφή τους ανασφάλιστους πάσχοντες, που διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο αν μείνουν χωρίς περίθαλψη.


Στην ανακοίνωση επισημαίνονται ακόμα, οι ρατσιστικές, απάνθρωπες ιδέες της Χρυσής Αυγής, οι οποίες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και επιτίθενται σε κάθε δομή , μορφή και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης.


Για όλους τους παραπάνω λόγους, το Κοινωνικό Ιατρείο απευθύνει κάλεσμα σ’ όλους τους κατοίκους της πόλης και τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία-κέντρα υγείας, να δημιουργήσουν δίκτυα ενημέρωσης και αλληλεγγύης στις γειτονιές της πόλης, να συνταχθούν με την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά και όχι με την κρατική βαρβαρότητα.


«Να μην επιτρέψουμε στην πολιτεία και στις διοικήσεις των νοσοκομείων να πετάνε αβοήθητους στο δρόμο άρρωστους ανθρώπους», καταλήγει.

Σημειώνεται ότι, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης προσφέρει εδώ και ενάμιση χρόνο, σε καθημερινή βάση, σε όλους ανεξαιρέτως τους ανασφάλιστους και κοινωνικά αποκλεισμένους συνανθρώπους μας, Έλληνες και μετανάστες, πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς καμία απολύτως δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου