Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

Φωσταίν Λινυεκουλά: Το σώμα συνδέει αυτά που ζήσαμε με αυτά που ονειρευόμαστε να ζήσουμεΧρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος για να εκφράσει τις περιπέτειες μιας ταλαιπωρημένης χώρας και προσδίδοντας στον χορό μια πολιτική χροιά, ο διάσημος αφρικανός χορευτής και χορογράφος Φωσταίν Λινυεκουλά παρουσιάζει το πρώτο και πολύ προσωπικό του σόλο, με τίτλο «Le cargo», στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από τις 6 έως τις 10 Φεβρουαρίου, στις 9 το βράδυ.


«Το σώμα είναι η επιβεβαίωση της ζωής, που συνδέει αυτά που ζήσαμε με αυτά που ονειρευόμαστε να ζήσουμε, αυτά που θα οικοδομήσουμε σαν απάντηση στα ερείπια του παρελθόντος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λινυεκουλά.Η παράσταση αφορά την επιστροφή στις ρίζες και την τέχνη σε συνθήκες πολέμου και κρίσης, ενώ ο 38χρονος καλλιτέχνης εστιάζει στην πολύπαθη πατρίδα του, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ, πρώην Βελγικό Κονγκό), μιλώντας μέσω του χορού για τις μνήμες του, για τον πόλεμο και τη βία που έχει βιώσει η χώρα του, η οικογένειά του και οι φίλοι του.


Σημειώνεται ότι, ο Φωσταίν σπούδασε αρχικά λογοτεχνία και θέατρο, ενώ αργότερα στράφηκε στη μουσική και το χορό, αποκτώντας διεθνή φήμη. 


Ζει στον τόπο καταγωγής του, το Κισαγκάνι, έχοντας πραγματοποιήσει το όνειρό του, την ανοικοδόμηση δηλαδή ενός Κέντρου Τέχνης (έρευνας, εκπαίδευσης και παραγωγής) για τον χορό, τη μουσική, το θέατρο και το βίντεο.


Έχει δημιουργήσει δέκα έργα, τα οποία έχει παρουσιάσει σε όλο τον κόσμο με την ομάδα του, που ονομάζεται Κabako - από το όνομα ενός στενού του φίλου, που πέθανε από πανούκλα.


Το 2007, πήρε το μεγάλο βραβείο Prince Claus για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη, ενώ είναι συνεργαζόμενος καλλιτέχνης του KVS Theater στις Βρυξέλλες και μέλος της Ακαδημίας των Τεχνών της Κολωνίας.


Παράλληλες εκδηλώσεις


Στο μεταξύ, αύριο από τις 11 το πρωί έως τις δύο μετά το μεσημέρι, ο Φωσταίν Λινυεκουλά θα πραγματοποιήσει στην Αίθουσα Χορού workshop στην αγγλική γλώσσα, με απαραίτητη προϋπόθεση την παρακολούθηση της παράστασης, ενώ το βράδυ, μετά την παράσταση, θα συζητήσει με το κοινό, με συντονίστρια την ιστορικό τέχνης και καλλιτεχνική διευθύντρια του MIR festival, Χριστιάνα Γαλανοπούλου.


Πληροφορίες


Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών – Μικρή Σκηνή, Λεωφόρος Συγγρού 107 - 109, Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ. Κρατήσεις για το workshop: 213 0178034, education@sgt.gr.
Πώληση εισιτηρίων:  210 9005800 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), εκδοτήρια εισιτηρίων Στέγης, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 12:00 - 21:00 (γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa), καταστήματα: Ελευθερουδάκης, Public, Παπασωτηρίου, Ianos, μηχανήματα easy pay  σε επιλεγμένα καταστήματα της τράπεζας Πειραιώς. Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης (είσοδος από την οδό Λεοντίου), 5 ευρώ / 3 ώρες, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 08:00 – 01:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου