Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Πολύς δρόμος ακόμα για την ισότητα



Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα 8 Μαρτίου, μέρα που αξίζει να τη μνημονεύουμε όχι σαν μια οποιαδήποτε άλλη εμπορική γιορτή, αλλά σαν μια ημερομηνία ορόσημο που συνέβαλε στο να ξεκινήσει η διεκδίκηση σημαντικών δικαιωμάτων των γυναικών  και μια προσπάθεια ισότητας των δύο φύλων. Μπορεί κάποια βήματα να έγιναν, ωστόσο υπάρχει μπροστά μας πολύς δρόμος για να μιλήσουμε για ουσιαστική ισότητα των φύλων. 


Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι στη χώρα μας, σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία που ήρθαν χθες στη δημοσιότητα, οι γυναίκες μπορεί να μην έχουν ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση ή στην ανάδειξή τους στα κοινά, στην εκπαίδευση όμως, που θεωρείται από τους ειδικούς ως το κλειδί για την επίτευξη της ισότητας , οι γυναίκες κρατούν τα σκήπτρα: Παραμένουν στο σχολείο περισσότερο και αποτελούν την πλειονότητα στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα. 


Όμως, μετά βγαίνουν στην αγορά εργασίας. Και εκεί πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και πληρώνονται λιγότερο από τους συναδέλφους τους.


Και επειδή υπάρχει μια πληθώρα πληροφοριών στο διαδίκτυο για τη μέρα αυτή, επιλέξαμε να σας προτείνουμε αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον 25λεπτο βίντεο, με ιστορικά στοιχεία για τις 8 του Μάρτη και με τα πορτραίτα 4 γυναικών στην περίοδο της κρίσης: Της Κωνσταντίνας Κούνεβα, γραμματέα της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών/στριών και Οικιακού Προσωπικού, που της έγινε επίθεση με οξύ επειδή προσπάθησε να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους, μίας άνεργης νέας κοπέλας με πολλές σπουδές, μίας δημοσιογράφου και μίας υπαλλήλου που δουλεύει στον ιππόδρομο με σύμβαση μίας μέρας! 

Δείτε το βίντεο εδώ:http://vimeo.com/23430182

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου