Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Σεισμός 4,9 R στο Κιάτο -5,6 R Ν. Κάσου, με απόσταση ενός λεπτού



Σεισμός 4,9 της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε 23 χλμ. βoρειοδυτικά της Κορίνθου και 88 χλμ. δυτικά της Αθήνας στις 06.52 το πρωί, αναστάτωσε τους κατοίκους της Αττικής, αλλά και της Πάτρα, όλης της βόρεια Πελοποννήσου  και της νότιας Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση (08.10) του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου- Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.




Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10χλμ, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή θύματα.

Πάντως η τελευταία μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, έδινε ένταση σεισμού  5,2 Ρίχτερ και εστιακό του βάθος 10 χιλιόμετρα. Το δε επίκεντρο, 21 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κορίνθου και 86 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας.

Απ’ την πλευρά του το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, έδινε την ένταση του σεισμού στα 4,8 Ρίχτερ και το εστιακό του βάθος στα 18,5 χιλιόμετρα.

Ειδικότερα, οι διαφορετικές μετρήσεις που δόθηκαν στην ένταση του σεισμού, έχουν ως εξής:

7.34: Η επεξεργασμένη μέτρηση του Γεωδυναμικού της Αθήνας έδινε την ένταση του σεισμού στα 4,8 Ρίχτερ και το εστιακό του βάθος στα 18,5 χιλιόμετρα.

7.24: Η νέα, επεξεργασμένη, μέτρηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου ανέβασε την ένταση του σεισμού του Κιάτου στα 5,6 Ρίχτερ. Έως εκείνη την ώρα, δεν είχε υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Το Γεωδυναμικό Αθηνών επέμενε, στην προκαταρκτική μέτρηση του, σε δόνηση εντάσεως 4,8 Ρίχτερ.

6.59: Τέσσερα χιλιόμετρα βόρεια του Κιάτου εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού που έγινε αισθητός σε Πάτρα, Αθήνα, όλη την βόρεια Πελοπόννησο και νότια Στερεά Ελλάδα.

Το παράδοξη της υπόθεσης είναι ότι, ένα λεπτό πριν τον σεισμό του Κιάτου, στις 6.51 σήμερα το πρωί, σημειώθηκε ισχυρός σεισμός εντάσεως 5,6 Ρίχτερ (μέτρηση Γεωδυναμικού) στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κάσου. Έως αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν αναφορές για σημαντικές ζημιές από τον σεισμό του Αιγίου.

Στοιχεία ρεπορτάζ: www.inews.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου