Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Αποζημίωση 7,5 εκ. ευρώ για πνευμονική βλάβη από... ποπ-κορν

 

Περί τα 7,5 εκ. ευρώ αποζημίωση εκδίκασε το δικαστήριο του Κολοράντο σε έναν Αμερικανό εν ονόματι Γουότσον, ο οποίος υπέστη σοβαρή βλάβη στους πνεύμονες αφότου εισέπνευσε τον καπνό από ποπ κορν, που μόλις είχε βγάλει από τον φούρνο μικροκυμάτων. 

  
Οι δικαστές έκριναν ότι η εταιρεία που παράγει το εν λόγω προϊόν θα έπρεπε να έχει σχετική σήμανση στη συσκευασία, η οποία θα πρέπει να αναγράφει πως «η απευθείας και άμεση εισπνοή μετά την απόσυρση από το φούρνο μικροκυμμάτων, μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στους πνεύμονες».


Η  εταιρεία «Gilster-Mary Lee Corp.», η οποία παρασκευάζει το συγκεκριμένο προϊόν, κρίθηκε υπεύθυνη για το 80% της βλάβης και το σουπερμάρκετ Kroger Co. για το υπόλοιπο 20%.

Η γιατρός Σεσίλ Ρόουζ, συνέβαλε ουσιαστικά στην δικαίωση του Γουότσον καθώς, αφού τον εξέτασε εν συνεχεία διαπίστωσε ότι παρόμοιες βλάβες στους πνεύμονες έχουν εκδηλώσει και άλλοι εργάτες της συγκεκριμένης βιομηχανίας, οι οποίοι είχαν εκτεθεί στην χημική ουσία διακετύλιο, η οποία υπάρχει και σε αρκετά ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το διακετύλιο είναι η ουσία η οποία προσδίδει τη βουτυρώδη γεύση στα συγκεκριμένα ποπ κορν.

Η συγκεκριμένη ασθένεια, που ονομάζεται «πνεύμονας ποπ-κορν», είναι μια μη αναστρέψιμη πάθηση (δεν θεραπεύεται) των πνευμόνων που τους τραυματίζει και δυσχεραίνει την κυκλοφορία του αέρα.
Ζήσης Γ. Μέλιος 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου