Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης: Πλήθος συγκεντρωμένων, διαμαρτύρονται για απομάκρυνση οικότροφου


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες στις 9.30 το πρωί, οικότροφοι και μαθητές της Σχολής, καθώς και εκπρόσωποι σωματείων τυφλών, διαμαρτυρόμενοι  για την απομάκρυνση από το οικοτροφείο των τυφλών, που είναι πάνω από 18 ετών και δεν φοιτούν σε σχολείο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η απομάκρυνση ενός οικότροφου, που φιλοξενούνταν προσωρινά στο οικοτροφείο μέχρι να συμπληρώσει το μηχανογραφικό για  να εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο, ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

«Με τις μεθοδευμένες αυτές κινήσεις, είναι φανερό πως επιδιώκουν  να κλείσουν το προνομιακά τμήμα, που είναι το Οικοτροφείο», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο αντιπρόεδρος της Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Κεντρικής Μακεδονίας, Φώτης Μπίμπασης.

Και υπογράμμισε: «Αντιτίθενται στο Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο η Σχολή Τυφλών έγινε ΝΠΔΔ,  και προβλέπει ότι οι υποχρεώσεις της Σχολής παραμένουν ως έχουν, άρα μπορούν να μείνουν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας».

Με τη σειρά της, η διευθύντρια της Σχολής Τυφλών, Σοφία Γκίκα, διευκρίνισε ότι στη Σχολή μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα και δραστηριότητες τυφλοί κάθε ηλικίας,  ενώ στο Οικοτροφείο μπορούν να μείνουν και άτομα μεγαλύτερα από 18 ετών. Η προϋπόθεση βέβαια,  είναι να φοιτούν σε σχολείο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή να συντρέχουν ειδικοί λόγοι, με απόφαση του ΔΣ της Σχολής.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την κ. Γκίκα, αυτή τη στιγμή στο Οικοτροφείο μένουν 23 άτομα, 8 κορίτσια και 15 αγόρια, μεταξύ των οποίων, 7 άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που διαμένουν με απόφαση του ΔΣ. Παράλληλα, για τους τυφλούς που σπουδάζουν σε ΙΕΚ, ΑΕΙ και ΤΕΙ υπάρχει η μέριμνα να μένουν σε ξενώνα, καθώς στη Σχολή στεγάζονται 2 ξενώνες, ένας για  κορίτσια και ένας για αγόρια, που θα λειτουργήσει στις 5 Οκτωβρίου. 

«Στόχος μας είναι να μάθουν οι τυφλοί να ζουν αυτόνομα και όχι να ιδρυματοποιούνται», επεσήμανε η διευθύντρια της Σχολής.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου