Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

Η Λαγκάρτ αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για επιμήκυνσηΑνοιχτό άφησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ),η Κριστίν Λαγκάρντ, το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, επισημαίνοντας ότι «το χρέος της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέρος της εξίσωσης επίλυσης της οικονομικής κρίσης, που αντιμετωπίζει η χώρα».Μιλώντας χθες στο “Peterson Institute for International Economics”, στην Ουάσινγκτον, η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ τρόικας και ελληνικών αρχών, τονίζοντας πως «οι άνθρωποι της αποστολής, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα Πολ Τόμσεν, κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν την Ελλάδα».
Μείωση χρέους
Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, «ο στόχος της μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, εξακολουθεί να είναι στον ορίζοντα, προκειμένου να μετρήσει τις προσπάθειες που πρέπει να αναληφθούν μέχρι τότε».
Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ακόμα, ότι «τα μέτρα δεν θα επιλύσουν το κενό που υπάρχει στη χρηματοδότηση, διότι η οικονομία παραμένει αδύναμη, ενώ δεν πέτυχε το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων».
Επίσης, έκανε λόγο «για έλλειψη προόδου στο θέμα του περιορισμού της συλλογής των εσόδων».
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Παράλληλα, υπογράμμισε, την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία, «ούτως ώστε εκείνοι που μπορούν να εργαστούν, που θέλουν να έχουν πρόσβαση στις αγορές, να μπορούν πραγματικά να το κάνουν».
Σε ότι αφορά τις χώρες που βρίσκονται σε μηχανισμούς στήριξης,  επεσήμανε ότι «το ΔΝΤ αποφάσισε ότι οι χώρες που κάνουν μεγάλες προσπάθειες για μείωση του χρέους τους, πρέπει να λαμβάνουν περισσότερο χρόνο και ευκαμψία για να επιτύχουν τους στόχους».
Ανέφερε δε, χαρακτηριστικά, : «Το τελευταίο πράγμα που επιθυμούμε είναι τα προγράμματα να τίθενται εκτός τροχιάς».
Συμβολή Ευρώπης-Αμερικής
Στο μεταξύ, την ανάγκη για «επείγουσα δράση» από Ευρώπη και ΗΠΑ, τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, ώστε να αποφευχθεί η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία, εξακολουθεί να είναι «γεμάτη αβεβαιότητα».
Ένωση Τραπεζών Ευρωζώνης
Την ίδια στιγμή, επεσήμανε την ανάγκη «ταχείας δημιουργία μιας ένωσης τραπεζών της ευρωζώνης, αλλά και στη θέσπιση ενός ενιαίου μηχανισμού εποπτείας,  που να επιτρέπει την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
Αγορές ομολόγων από “προβληματικές” χώρες
Χαιρέτισε, τέλος την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε απεριόριστες αγορές ομολόγων από “προβληματικές” χώρες της ευρωζώνης, σημειώνοντας : «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται από τις χώρες αυτές, παρέχοντάς τους την υποστήριξη που χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης.
Γιάννης Γριβόπουλος
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου