Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Επίσκεψη Μέρκελ: Εννέα τραυματίες, 24 συλλήψεις-220 προσαγωγές... ο απολογισμός

Τίποτα δεν έλλειψε από τις χθεσινές κινητοποιήσεις 10.000 εργαζομένων στην πλατεία Συντάγματος, με αφορμή την επίσκεψη της Μέρκελ. Πετροπόλεμος και χημικά, συγκρούσεις, μικρής έκτασης επεισόδια, πολλά απρόοπτα, 24 συλλήψεις-220 προσαγωγές και δυστυχώς τραυματίες μεταξύ των οποίων 5 πολίτες  και 4 αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας φέρεται να μεταφέρθηκε με  ρήξη σπλήνας στο 401 στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίζονται δικογραφίες για τα, κατά περίπτωση, διαπραχθέντα αδικήματα της διατάραξης της κοινής ειρήνης, αντίστασης, βαριάς σωματικής βλάβης, διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς, εξύβρισης και παράβασης του Ν. περί όπλων, εκρηκτικών κλπ. Προανάκριση διενεργείται από την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Σε πρώτη φάση στις "οδομαχίες", αντί για πέτρες χρησιμοποιήθηκαν μπογιές. Καλλιτεχνική φύση οι διαδηλωτές....
Χρονικό επεισοδίων

Στο μεταξύ, κατά τις 3:22, επεισόδια βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Σύνταγμα, όπου ομάδα διαδηλωτών εκτόξευε κομμάτια από μάρμαρα, ξύλα και πλαστικά μπουκάλια προς τις αστυνομικές δυνάμεις, μπροστά στο φράχτη που έχει στηθεί στην είσοδο του Κοινοβουλίου. Οι αστυνομικές δυνάμεις, αν και είχαν πάρει εντολή να μην απαντήσουν, έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών.

Μία ώρα περίπου  αργότερα (16:24), ο «κλεφτοπόλεμος» ανάμεσα σε ομάδα διαδηλωτών και τις δυνάμεις της αστυνομίας, συνεχίζονταν ενώ γινόταν και χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Στη συνέχεια (16:55), ο πετροπόλεμος μεταφέρθηκε μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη . Η εκτεταμένη επιχείρηση της αστυνομίας έλαβε χώρα με επίκεντρο την πλατεία Συντάγματος, όπου νωρίτερα είχαν ξεκινήσει τα επεισόδια ομάδα κουκουλοφόρων, με αποτέλεσμα οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές να διαλυθούν και να αποχωρήσουν σχεδόν όλοι.
 
Το ΠΑΜΕ αποχώρησε μέσω της οδού Πανεπιστημίου, ενώ μέχρι εκείνη την ώρα, γίνονταν μικροεπεισόδια στους γύρω δρόμους και η αστυνομία διενεργούσε προσαγωγές.

Στη διάρκεια των επεισοδίων, ασθενοφόρο και δύο μοτοσικλέτες του ΕΚΑΒ εισήλθαν στην πλατεία Συντάγματος, παρείχαν πρώτες βοήθειες σε άτομα που βρίσκονταν στο κέντρο της πλατείας, ενώ παρέλαβαν τουλάχιστον έναν τραυματία.

Ανάλογη ήταν η κατάσταση στις 17:10 στην πλατεία Συντάγματος, όπου συνεχιζόταν ο πετροπόλεμος και η ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ανάμεσα στις δυνάμεις των ΜΑΤ και ομάδας κουκουλοφόρων, στους γύρω δρόμους περιμετρικά της πλατείας.

Εν συνεχεία (17:58), έγιναν προσαγωγές 193 ατόμων και 12 συλλήψεις στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος, λόγω των επεισοδίων.

Οι συλλήψεις συνεχίστηκαν (18:36), με αποτέλεσμα να φτάσουν τις  24-217 προσαγωγές. Στη διάρκεια των επεισοδίων, τραυματίστηκαν τέσσερις πολίτες και τρεις αστυνομικοί, από τους οποίους ο ένας φέρεται να υπέστη ρήξη σπλήνας και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Μισή ώρα περίπου αργότερα (19:01 ), «κλεφτοπόλεμος» βρισκόταν σε εξέλιξη μεταξύ ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου και ανδρών των ΜΑΤ. 

Το «πολεμικό» πεδίο, πιο πριν ήταν στημένο σε κεντρικούς δρόμους, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Αμαλίας. Κατά τη διάρκεια επεισοδίων επί της οδού Φιλελλήνων, οι αντιεξουσιαστές έκαψαν κάδους απορριμμάτων. Νωρίς το απόγευμα, εξάλλου, οι ταραχοποιοί, κυνηγημένοι από αστυνομικούς, μπλέχτηκαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιούσαν στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, οπαδοί των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με αποτέλεσμα να διαλυθεί προς στιγμήν ο κορμός των διαμαρτυρομένων του κόμματος.

Οι αστυνομικοί απώθησαν, εντέλει, τους αντιεξουσιαστές από τους Στύλους και προς τη Συγγρού διαλύοντάς τους σε παράπλευρους δρόμους της λεωφόρου Συγγρού.

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη στα σημεία, απ’ όπου περνούσε κατά τις μετακινήσεις της η Γερμανίδα καγκελάριος.

Εν τέλει (κατά τις 21:12), εικοσιτέσσερα άτομα είχαν συλληφθεί και 220 είχαν προσαχθεί από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου