Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με Τρόικα-Στα 2,5 δισ. ευρώ η διαφορά




Άκαρπες οι διαδοχικές χθεσινές συναντήσεις, πρώτα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και εν συνεχεία του πρωθυπουργού  Αντώνη Σαμαρά, με τους επικεφαλής της τρόικας. “Το μήλον της έριδος”, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ήταν η διαφορά στα περίπου  2,5 δισ. ευρώ, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για επιπρόσθετες επιβαρύνσεις, εκ μέρους των τροϊκανών.
 
Σε κανένα σχόλιο δεν θέλησε να προβεί ο κ. Τόμσεν, κατά την αποχώρησή του, μετά τη συνάντηση του κ. Στουρνάρα χθες με τους εκπροσώπους της τρόικας,  διάρκειας 1,5 ώρας.

Στο μεταξύ, μόλις μισή ώρα διήρκεσε η επόμενη συνάντηση της τριμερούς  με τον κ. Σαμαρά, που δεν κατέληξε κάπου.

Μετά τη δεύτερη άκαρπη συνάντηση, ο πρωθυπουργός είχε διαβουλεύσεις με τον υπ. Οικονομικών, ο οποίος εξερχόμενος από το Μαξίμου δήλωσε λακωνικά "το γνωστό τοις πάσι", ότι δηλαδή η κυβέρνηση έχει «διαβουλεύσεις πάνω στην δέσμη μέτρων που έχουμε στείλει» στην τρόικα. 

Ακόμα, αποφεύγοντας να μπει σε λεπτομέρειες, επεσήμανε:«Η τρόικα έχει ζητήσει διευκρινίσεις που εμείς τις παρέχουμε. Συνεχίζουμε τις συζητήσεις».

Απ’ την πλευρά της κυβέρνησης πάντως, διαμηνύεται ότι δεν υπάρχει εμπλοκή με την τρόικα.

«Δεν υπάρχει εμπλοκή, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τροϊκανούς.

Σημείωσε δε, ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση με την τρόικα, αλλά και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, χωρίς όμως να είναι γνωστός ο χρόνος σύγκλισής της.

Όσον αφορά την  πιθανότητα στο Eurogroup την επόμενη Δευτέρα να μην υπάρχει οριστική συμφωνία, απάντησε πως «επιδίωξη μας είναι να είμαστε εντός των προθεσμιών».


Σημειώνεται ότι, σήμερα αναμένεται νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, ενώ ο πρωθυπουργός ξεκίνησε από χθες, διαβουλεύσεις με ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και με τους κυρίους Μπαρόζο και Ρομπέι από την ΕΕ.

Στο μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Στόχος η μείωση του ελλείμματος στο 4,2% από 6,6% που υπολογίζεται ότι θα κλείσει φέτος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2013 θα είναι ακόμη μία χρονιά ύφεσης, η 6η κατά σειρά, αφού η ελληνική οικονομία προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί περισσότερο απ' όσο αναμενόταν, δηλαδή κατά 4% του ΑΕΠ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου