Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Τουρισμός: Υψηλοί στόχοι για το 2013-Αισιόδξια μηνύματα



 Τα θετικά στοιχεία για την πορεία του τουρισμού τους τελευταίους μήνες, δημιούργησαν την ελπίδα για επίτευξη υψηλών στόχων στον τομέα αυτό, το 2013.Ο στόχος που έχει θέσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), είναι η αύξηση στις διεθνείς αφίξεις κατά 1 εκατομμύριο, φτάνοντας τα 17 εκατομμύρια τουρίστες την ερχόμενη χρονιά. 



Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, στη "Ναυτεμπορική": “Τη μεγαλύτερη αύξηση την αναμένουμε στην Αθήνα, περίπου 300.000 περισσότερους τουρίστες σε σχέση με το 2011.”

Ο ίδιος τονίζει πως για να γίνει κάτι τέτοιο “αρκεί να καθαρισθεί η πόλη και να βελτιωθεί η εικόνα της. Με ένα μικρό σχετικά κεφάλαιο, η Αθήνα μπορεί να θυμίσει την Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004”

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Ρέτσος, σημειώνει: “Είναι εφικτός ο στόχος, εάν παράλληλα με τις προσπάθειες προσέλκυσης νέων αγορών από ανατολάς συνεχίσουμε να προσέχουμε τις παραδοσιακές αγορές του ελληνικού τουρισμού, αυτές που μας στήριζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια”.

Την ίδια άποψη φαίνεται να υιοθετεί και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής, Αλέξανδρος Βασιλικός, ο οποίος επισημαίνει ότι “μία βελτίωση της Αθήνας μπορεί να λειτουργήσει αποφασιστικά στην επίτευξη του στόχου, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι η πτώση της Αθήνας επηρεάζει σημαντικά τη συνολική εικόνα της χώρας.”

Και όταν επιτευχθεί ο στόχος των 17 εκατομμυρίων, ο πήχης θα ανεβεί στα 20 εκατομμύρια, προσφέροντας στο ΑΕΠ της χώρας 2 με 3 μονάδες επιπλέον.

Βέβαια, για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι ο ΣΕΤΕ βάζει ορισμένες προϋποθέσεις, στις οποίες πρέπει να βρει σύμμαχο την κυβέρνηση και το Υπουργείο τουρισμού. Απαραίτητες λοιπόν προϋποθέσεις για να δοθεί ένας τόνος αισιοδοξίας στις αγορές είναι:
1.Η οριστική επίλυση του προβλήματος χορήγησης βίζας.
2.Η μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο του τουριστικού πακέτου.
3.Η επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης στο 13%.
4.Η μείωση του τέλους εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης αεροδρομίων κατά 50% .
5.Η μείωση του των χρεώσεων του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Μερικά Στατιστικά

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για τον φετινό τουρισμό, μικρή ήταν η πτώση των αφίξεων, ενώ ο Σεπτέμβριος πήγε εξαιρετικά.

Έτσι, σύμφωνα με τις προβλέψεις οι απώλειες τουριστών δεν θα ξεπεράσουν το 3%. Μέχρι το τέλος του 2012, 16 εκατομμύρια τουρίστες φαίνεται πως θα επισκεφτούν την χώρα μας δίνοντας μια ανάσα στα ήδη υπερχρεωμένα καταστήματα.

Χαρακτηριστικό είναι πως, το 2011 οι αφίξεις έφθασαν τις 16.427.247. Οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες ανέρχονταν σε 11.948,4 χιλιάδες, ενώ οι ταξιδιώτες μέσω οργανωμένων ταξιδιών στις 4.478,8 χιλιάδες.

Η πλειονότητα των τουριστών ήρθε αεροπορικώς (11.671.155), ενώ οδικώς έφθασαν στη χώρα μας 3.804.479 τουρίστες. Από τη θάλασσα και κυρίως τις γραμμές της Αδριατικής και τα λιμάνια Πάτρας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, ήρθαν στη χώρα μας 947.848 τουρίστες.

Στο επτάμηνο του 2012, οι Γερμανοί που έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα έφτασαν τις 981.000, μειωμένοι κατά 76.000 σε σχέση με το 2011. Οι Γάλλοι παρουσιάζουν ακόμα μεγαλύτερη πτώση στις 461.000, από 600.000 πέρσι, ενώ και από τις ΗΠΑ καταγράφεται μια μείωση κατά 29,8% ή κατά 80.000 σε σχέση με πέρσι. Αντίθετα, από τη Βρετανία καταγράφεται μεγάλη αύξηση στις αφίξεις ύψους 27,9% ή κατά 208.000 επισκέπτες.

Η  σημαντική πρόοδος στην έκδοση  visa, φαίνεται πως λειτούργησε σημαντικά, καθώς αναμένεται μια άνοδος της τάξης του 6% από γειτονικές χώρες, αλλά και από Ρωσία και Ουκρανία.

Σημαντική αύξηση περιμένουμε και από Τούρκους τουρίστες, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 200.000 ή ακόμη και να τις ξεπεράσει.

Από τα υπόλοιπα Βαλκάνια ο ελληνικός τουρισμός, και ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τα νησιά του Ιουνίου επιπλέον, αναμένει επιπλέον 100.000 τουρίστες.
 

Από τις χώρες της Άπω Ανατολής (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία και Κορέα), ο ελληνικός τουρισμός αναμένει μια αύξηση κατά 100.000 επισκέπτες, ενώ αντίστοιχη είναι και η αύξηση που αναμένουμε από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Γιάννης Γριβόπουλος
Στοιχεία ρεπορτάζ: www.naftemporiki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου