Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Νόμπελ Ειρήνης





Ανακοινώθηκε πριν από λίγο ο νικητής του Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο πήγε στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Η ΕΕ βραβεύτηκε για τον ιστορικό ρόλο της στην προώθηση της ειρήνης στην Γηραιά Ήπειρο, όπως ανακοίνωσε η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, ένα βραβείο που φαντάζει ως ανύψωση του ηθικού του μπλοκ που αγωνίζεται να επιλύσει την κρίση χρέους.

Η Επιτροπή τίμησε την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 πλέον κρατών - μελών για ανοικοδόμησή της Γηραίας Ηπείρου μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και για τον ρόλο της στην παγίωση της σταθερότητας στις πρώην κομμουνιστικές χώρες, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,2 εκατ. δολαρίων θα απονεμηθεί σε τελετή στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Η πρώτη αντίδραση για το Νόμπελ ήρθε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δήλωσε συγκινημένος.
“Είμαστε πολύ συγκινημένοι και είναι τιμή μας το ότι η ΕΕ κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σουλτς.

“Η ειρήνη είναι αυτό που πρεσβεύει η ΕΕ. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως έμπνευση. Η ΕΕ είναι ένα μοναδικό εγχείρημα που αντικατέστησε τον πόλεμο με την ειρήνη, το μίσος με την ομοψυχία”, πρόσθεσε.

Αντίρρηση στην επιλογή της Επιτροπής είχε ο Κρίστιαν Μπεργκ Χαρπβίκεν, επικεφαλής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ειρήνης του Όσλο. Ο ίδιος δήλωσε στο κρατικό δίκτυο της Νορβηγίας (NRK) ότι σίγουρα δεν αξίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση βραβείο για το 2012, καθώς δεν έχει επιτύχει την επίλυση των προβλημάτων που συσσωρεύονται στους κόλπους της.

Γιάννης Γριβόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου